To rent - Te huur - - in Bilthoven - De Bilt
Office and warehouse - Kantoor met magazijn -
250 m2 - 5 km. from Center of Utrecht - 40 km. from Amsterdam - € 2.800, per month - near Head office of Rabobank
Tel. +31 30 228 56 56; e-mail: rus_net@rusnet.nl
VIP of Rusnet

RusNet

 www.rusnet.nl Russian versionEnglish version Agenda | Links | Russian CCI  

  Woensdag, 15.08.2018
VIP Rubricator
www.rusnet.nl als startpagina makenToevoegen aan het geselecteerdeinfo@rusnet.nlZoeken in het web
tramp
VIP-Bedrijven
VIP van Rusnet
Rusnet Partners
Nieuws
Encyclopedie
Contact
Weet U, dat
 Weet U, dat
East-West Development Group is an association of West-European consulting firms, targeting on East - West development projects.

  RusNet :: Encyclopedie :: U  

Uiteenvallen van de Sovjet-Unie

PrintversiePrintversie

 
 A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   W   Y   Z 

1985-1991: In eigen land voerde Gorbatsjov in sinds 1986 een hervormingspolitiek: Perestrojka en de Glasnost door. Economisch werden bijvoorbeeld privé-handelaren toegelaten, politiek werden congressen van volksafgevaardigden.

Sinds 1988 leidt de hervormingspolitiek van Michail Gorbatsjov tot het uiteenvallen van de communistische heerschappijstructuren in de landen van het Verdrag van Warschau.

1989-1990: De politiek van Gorbatsjov leidde tot een sterke toenadering van het Oostblok tot het Westen, maar vooral tot het uiteenvallen van de Sovjet-Unie

1990: Oekraïne verklaart haar soevereiniteit.

Januari 1991: Mislukte poging KGB tot staatsgreep in Litouwen

In juni 1991: werd Boris Leltsin met 57,3 % van de stemmen de eerste direct verkozen president van de Russische Federatie.

In 1991: Pogingen van M. Gorbatsjov om het uiteenvallen van de USSR te verhinderen of een klemer Sovjet-Unie in een andere vorm te scheppen, leiden tot grote ontevredenheid van zijn partijgenoten, KGB en militairen. In augustus 1991 werd de ratificering van het Unieverdrag verhinderd door de staatsgreep van behoudsgezinde krachten en de internering van Gorbatsjov op de Krim;

18.08.1991-21.08.1991: De weerstand van de Russische regering onder leiding van Jeltsin en het gebrek aan steun voor de opstandelingen in het leger deden de staatsgreep na drie dagen mislukken.

Augustus 1991- Mislukte poging van de Communistische topfunctionarissen tot staatsgreep verzwakte positie van Gorbatsjov en rol van Boris Jeltsin versterkte. De politieke invloed van Jeltsin was aanzienlijk gestegen ten opzichte van de macht van Gorbatsjov.

Op 8.12.1991: Tijdens een jacht - partij vormden de republieken: Rusland (Jeltsin), Oekraïne (Kravtsjoek) en Wit-Rusland (Schoesjkevitsj), achter de rug van Gorbatsjov, de kern van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) dat twee weken later uitgebreid werd met acht andere staten.

Op 25.12.1991: Na de oprichting van de GOS legde Michail Gorbatsjov zijn functie neer en hield de USSR op te bestaan. De Sovjet-Unie viel uiteen in enkele staten, die deel uitmaakten van de vroegere 15 unierepublieken. Deze republieken met eigen parlementen en regeringen waren de Russische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek (RSFSR), Oekraïne. Wit-Rusland. Armenië. Azerbeidzjan. Georgië'. Turkmenistan, Oezbekistan, Tadzjikistan. Kazakstan. Kirgizstan. Moldauwische. Estlandse. Letlandse en Litouwse Socialistische Sovjetrepubliek (SSR). Binnen de unierepublieken waren verschillende autonome aaneengesloten nationaliteiten: 20 autonome socialistische Sovjetrepublieken [USSR, acht autonome gebieden [AG] en tien nationale en kleme volksstammen).

December van 1991: Definitieve eind van Koude Oorlog. Het uiteenvallen van de Sovjet-Unie betekende het einde van de Koude oorlog en de opheffing van het Warschau Pact. Die organisatie had vele problemen, zoals de onzekere verhouding van de hervormingsgezinde staten en zware economische crisissen. Ook de oorlog in Joegoslavië" staat in verband met de diepgaande veranderingen in het Oosten.

December 1991: de USSR viel uit elkaar en gaat op in de Gemeenschap van Onafhankelijke Staten (GOS). De GOS is de in 1991 door twaalf voormalige sovjetrepublieken opgerichte staten bond. Opgericht als hoogste machtsorgaan. Deze hervormingspolitiek kon het streven naar onafhankelijkheid van enkele republieken evenwel niet verhinderen.

Exclusieve Partner van de Russische KvK in Nederland
Officiele Partner van de Russische KvK in Nederland
  AFORISME
Bescheidenheid: de kunst om de anderen al het goede te laten zeggen dat je van jezelf denkt.
Ph.Bouvard
tramp
tramp naar boven  tramp
Adverteren | Contactinformatie | Over Rusnet | Zoeken in het web


eXTReMe Tracker
 Rambler's Top100 © 2003-2012 RusNet
Gemaakt door NeoNet