To rent - Te huur - - in Bilthoven - De Bilt
Office and warehouse - Kantoor met magazijn -
250 m2 - 5 km. from Center of Utrecht - 40 km. from Amsterdam - € 2.800, per month - near Head office of Rabobank
Tel. +31 30 228 56 56; e-mail: rus_net@rusnet.nl
VIP of Rusnet

RusNet

 www.rusnet.nl Russian versionEnglish version Agenda | Links | Russian CCI  

  Woensdag, 15.08.2018
VIP Rubricator
www.rusnet.nl als startpagina makenToevoegen aan het geselecteerdeinfo@rusnet.nlZoeken in het web
tramp
VIP-Bedrijven
VIP van Rusnet
Rusnet Partners
Nieuws
Encyclopedie
Contact
Weet U, dat
 Weet U, dat
East-West Development Group is an association of West-European consulting firms, targeting on East - West development projects.

  RusNet :: Encyclopedie :: T  

Tsjetsjeens moeras - 2001

PrintversiePrintversie

 
 A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   W   Y   Z 

Een Tsjetsjeens commando voerde maandag een spectaculaire gijzelingsactie uit in een Turks hotel. Zo werd de buitenwereld even herinnerd aan de oorlog in hun gebied. Een van de vele bijna 'vergeten oorlogen' in de wereld.

Die oorlog raakte het voorbije jaar uit de belangstelling. Niet omdat er niet meer gevochten wordt, maar omdat de informatie minder toegankelijk werd. De Russische president, Vladimir Poetin, slaagde erin de media verder te muilbanden, met onder meer de kritische zender NTV als jongste prooi. De intimidaties tegen medewerkers van hulporganisaties deden de rest.

Op het terrein duurt het conflict echter onverminderd voort. Eerder deze maand werden bij voorbeeld een pro-Russische leider doodgeschoten, werden Russische troepen beschuldigd van de afslachting van drie kinderen, betoogden 2.000 vrouwen en bejaarden in Grozny ten gunste van de opstandelingen.

,,In Grozny wordt de toestand niet beter, maar slechter'', zei de Russische minister voor Tsjetsjenië, Vladimir Jelagyn, twee weken geleden. Op een dag dat de opstandelingen 25 operaties tegen de Russen meldden. Een kleine greep uit een reeks gebeurtenissen waarover NTV niet meer zal berichten.

Die zender zat er voor iets tussen dat de Russische publieke opinie zich in 1995-1996 massaal tegen de oorlog had gekeerd. NTV berichtte toen dagelijks over bombardementen op burgers, hing een beeld op van gedemoraliseerde soldaten, corrupte officieren en becijferde vooral de hoge dodentol aan Russische kant.

Nu had Poetin al vóór de aanvang van de nieuwe operatie, in september 1999, voor een meer gezagsgetrouwe pers gezorgd. Met groot succes, want deze keer stonden de Russen massaal achter de oorlog tegen ,,de bandieten''. Die oorlog droeg trouwens sterk bij tot Poetins populariteit.

Na anderhalf jaar is de opinie echter aan het keren. Volgens peilingen van vorige maand zijn er nu meer tegen- dan voorstanders.

De opinie is niet zozeer bezorgd over de tienduizenden doden en honderdduizenden vluchtelingen aan Tsjetsjeense kant, maar over de uitzichtloosheid van de oorlog die bijna dagelijks Russische soldatenlevens kost. Want ondanks alle ingezette middelen, slagen de Russische troepen er niet in de opstandelingen uit te schakelen. Integendeel, die laten regelmatig -- tot in Grozny -- zien dat ze zich bewegen als vissen in het water.

Dat is geen goed nieuws voor de president die zoveel aan de oorlog in Tsjetsjenië te danken heeft. Bovendien is er sporadisch ook nog druk van buitenuit om een internationale commissie op het terrein de aantijgingen over folteringen en executies te laten onderzoeken.

De mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties heeft in Genève Rusland scherp veroordeeld wegens ,,buitensporig'' gebruik van geweld in het naar afscheiding strevende Tsjetsjenië.

Daarmee sloot de UN - commissie zich aan bij een resolutie die door de Europese Unie was voorgesteld. Ze riep ook op tot een ,,geloofwaardig'' onderzoek naar vermeende oorlogsmisdaden door sommige militairen. Tegelijk veroordeelde de EU-resolutie in scherpe bewoordingen

Freddy De Pauw /De Standaard/

Exclusieve Partner van de Russische KvK in Nederland
Officiele Partner van de Russische KvK in Nederland
  AFORISME
Bescheidenheid: de kunst om de anderen al het goede te laten zeggen dat je van jezelf denkt.
Ph.Bouvard
tramp
tramp naar boven  tramp
Adverteren | Contactinformatie | Over Rusnet | Zoeken in het web


eXTReMe Tracker
 Rambler's Top100 © 2003-2012 RusNet
Gemaakt door NeoNet