To rent - Te huur - —даЄтс€ в аренду - in Bilthoven - De Bilt
Office and warehouse - Kantoor met magazijn - ќфис и склад
250 m2 - 5 km. from Center of Utrecht - 40 km. from Amsterdam - € 2.800, per month - near Head office of Rabobank
Tel. +31 30 228 56 56; e-mail: rus_net@rusnet.nl
VIP of Rusnet

RusNet

 www.rusnet.nl Russian versionEnglish version Agenda | Links | Russian CCI  

  Maandag, 25.01.2021
VIP Rubricator
www.rusnet.nl als startpagina makenToevoegen aan het geselecteerdeinfo@rusnet.nlZoeken in het web
tramp
VIP-Bedrijven
VIP van Rusnet
Rusnet Partners
Nieuws
Encyclopedie
Contact
Weet U, datЕ
 Weet U, datЕ
Februarirevolutie - Burgerlijk-liberale Februarirevolutie was in 1917...

  RusNet :: Encyclopedie :: S  

Sergej Stepasjin

PrintversiePrintversie

 
 A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   W   Y   Z 

Sergej Stepasjin, voormalige minister-president (1999)

Sergej Stepasjin, (geb.1952) die Jevgeni Primakov opvolgde als premier van Rusland, gold als een van Jeltsins trouwste adjudanten.

Met bijnamen als de 'Witte' of de 'Roze-wangige Havik', was hij als hoofd van de FSB (de opvolger van de KGB) in 1994 een van de architecten van de rampzalig verlopen oorlog in Tsjetsjenië.

De ambitie barstende Stepasjin, trad in de zomer van 1995 af als FSB-baas, toen Tsjetsjeense rebellen een ziekenhuis in het Zuid-Russische Boedjonnovsk in gijzeling namen.

Maar Stepasjin bleek een politieke overlever.

Twee jaar later, in 1997, benoemde Jeltsin hem tot minister van Justitie en in het voorjaar 1998, na het ontslag van het kabinet Tsjernomyrdin, volgde hij de havik Koelikov op als minister van Binnenlandse Zaken. (In Rusland is dat een machtsministerie, waarbij men aan het hoofd staat van honderdduizenden politiemanschappen en binnenlandse troepen.)

Als premier was de carrièrebureaucraat Sergei Stepasjin een tussenpaus. Stepasjin was een kleurloze, oprechte man, niet erg daadkrachtig en niet erg corrupt. Anders dan Primakov, die goede verhoudingen met het Kremlin aanvankelijk combineerde met brede steun in het parlement van zowel hervormers als communisten, stond Stepasjin politiek geïsoleerd.

Hij werd door de onvoorspelbare Jeltsin met de hele Russische regering ontslagen. Stepasjin was als opvolger van Primakov slechts drie maanden in functie geweest.

Veiligheidscheg Vladimir Poetin was in augustus 1999 aangesteld als waarnemend premier en sinds 16.08.99 was hij minister-president.

De in 1999 ontslagen Stepasjin werd steeds populairder onder Russische bevolking. Daarom heeft het Kremlin een rechts blok gevormd onder leiding van de ontslagen premier Stepasjin. Hij moet het in de verkiezingen van 1999 opnemen tegen de populaire unie van voorganger Primakov met "Vaderland-Heel Rusland".

Het Kremlin probeert de uitdagers weerwerk te geven met de vorming van een blok onder aanvoering van de ex-premiers Stepasjin (de nummer één op de lijst voor de Doema), Kirijenko en Tsjernomyrdin. De drie politici hebben flinke ego's; maar na verschillende lange gesprekken in een regeringsdatsja aan de rand van Moskou bereikten ze overeenstemming over de verdeling van de posten.

De nieuwe premier Poetin, door Jeltsin uitverkoren als zijn opvolger, blijft voorlopig op de achtergrond. 'De regering moet geen van de coalities steunen en boven de politieke strijd staan', zei hij. Maar de premierspartij kan rekenen op hulp van het Kremlin.

Stepasjin hoeft zich geen zorgen te maken over de financiering van de campagne, heeft twee van de drie nationale tv-zenders in de hand, en kan beschikken over compromitterend materiaal uit de archieven van de veiligheidsdienst. Maar de hulp heeft ook nadelen; Jeltsin is zo onpopulair bij de kiezers dat het een politieke doodsteek zou kunnen zijn.

Exclusieve Partner van de Russische KvK in Nederland
Officiele Partner van de Russische KvK in Nederland
  AFORISME
Berouw is het dessert van het genieten.
W.Reichert
tramp
tramp naar boven  tramp
Adverteren | Contactinformatie | Over Rusnet | Zoeken in het web


eXTReMe Tracker
яндекс цитировани€ Rambler's Top100 © 2003-2012 RusNet
Gemaakt door NeoNet