To rent - Te huur - - in Bilthoven - De Bilt
Office and warehouse - Kantoor met magazijn -
250 m2 - 5 km. from Center of Utrecht - 40 km. from Amsterdam - € 2.800, per month - near Head office of Rabobank
Tel. +31 30 228 56 56; e-mail: rus_net@rusnet.nl
VIP of Rusnet

RusNet

 www.rusnet.nl Russian versionEnglish version Agenda | Links | Russian CCI  

  Dinsdag, 11.08.2020
VIP Rubricator
www.rusnet.nl als startpagina makenToevoegen aan het geselecteerdeinfo@rusnet.nlZoeken in het web
tramp
VIP-Bedrijven
VIP van Rusnet
Rusnet Partners
Nieuws
Encyclopedie
Contact
Weet U, dat
 Weet U, dat
Wij hebben een elektronische encyclopedie over Rusland...

  RusNet :: Encyclopedie :: S  

Solzjenitzyn Alexander

PrintversiePrintversie

 
 A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   W   Y   Z 

Alexander Isajewitsj Solzjenitsyn (geboren 11.12.1918), Russisch schrijver.

Solzjenitsyn, zoon van een voormalig artillerieofficier, studeerde in Rostov wiskunde en natuurkunde en gelijktijdig door middel van schriftelijk onderwijs in Moskou Filosofie en Literatuur. Vanaf 1941 nam hij met de rang van kapitein van de artillerie aan de bevrijding van zijn land van de Duitsers deel en werd in het Laatste jaar van de oorlog vanwege anti-stalinistische uitlatingen in privé' brieven naar een werkkamp gedeporteerd. In het jaar van de dood van Stalin in 1953, werd deze straf verzacht tot verbanning naar Kazakstan, en in 1956 tijdens de politieke "dooi" werd Solzjenitsyn gerehabiliteerd.

In 1963 verscheen de vertelling van Solzjenitsyn "Een dag uit het leven van Ivan Denisovitsj", die niet alleen in de Sovjetunie, maar in de hele wereld groot opzien baarde. In deze vertelling wordt voor de eerste keer een literaire beschrijving van het leven in een Sovjet-dwangarbeidkamp gegeven. Hoewel Solzjenitsyn in 1964 zelfs nog voor de Lenin-prijs voorgedragen werd, veroorzaakte de machtswisseling in hetzelfde jaar (Brezjnev loste Chroesjov af), die een nieuwe "ijstijd" in de cultuurpolitiek inluidde, hernieuwde repressies tegen de literaire debutant. In 1966 werd hem uiteindelijk een publicatieverbod opgelegd.

In de daarop volgende jaren kon zijn werk ("In de eerste cirkel", 1968; "Kankermpaviljoen: roman", 1968169) nog slechts door illegale uitgaven in de Sovjetunie verspreid worden. In 1974-na het verschijnen van de "De Goelag archipel" bij een uitgever in Parijs - werd de lastige schrijver voor korte tijd gevangen gezet en uiteindelijk uitgewezen. De meer dan 1000 pagina's tellende "De Goelag archipel" schildert op een weergaloze manier het onmenselijke systeem van kampen tijdens de Stalins-tijd.

Eerst verleende Heinrich BoII Solzjenitsyn in Duitsland onderdak, deze emigreerde uiteindelijk, na een kort oponthoud in Zurich, naar de VS.

Daar leefde en werkte hij teruggetrokken aan een autobiografisch bericht over zijn ervaringen als lastige auteur ("Het kalf stoot de eik: twintig jaar strijd tegen de macht", 1975) en aan een grote roman in meerdere delen over de voorgeschiedenis van de Oktoberrevolutie ("Krasnoe koleso", (Het rode wiel, gedeeltelijk vertaald onder de titel Lenin in Zurich), vanaf 1972). In het westen (Zwitserland, de Verenigde Staten) werd hij binnengehaald als de grote anti-communistische kampioen, maar hij keerde zich ook steeds feller tegen het materialisme en liberalisme van het Westen. In 1993 keerde hij naar zijn vaderland terug.

Voor het jaar 1998 is het vervolg op zijn autobiografie aangekondigd, dat over de jaren in ballingschap gaat en de titel "Er is een graankorrel tussen twee molenstenen geraakt" zal dragen.

Andere werken: "Pruisische nachten: een dichtwerk" (vertelling, 1974).

In 1998 heeft hij geweigerd een Hoge onderscheiding van Jeltsin te ontvangen.

21.11.99 Solzjenitsyn steunt het Kremlin in Tsjetsjenië. De 80-jarige schrijver, die een Nobelprijs kreeg voor zijn boeken over Stalins vernietigingskampen, verklaarde voor de televisie dat Rusland al jarenlang op de loop is gegaan voor ongebreideld nationalisme, maar "dat wij ergens moeten halt houden".

"Wij hebben overal gecapituleerd. Wij hebben in 1996 (in Tsjetsjenië) gecapituleerd. Maar ons land kan niet het recht opgegeven om zich te verdedigen en verdedigen betekent dat we de operatie (de nieuwe invasie in Tsjetsjenië) op een of andere manier af moeten maken".

Terugkijkend op het drama Tsjetsjenië zei Solzjenitsyn dat de eerste Tsjetsjeense oorlog en de Russische terugtrekking uit de republiek een gevolg was geweest van een fout beleid van het Kremlin, veroorzaakt door hebzucht, corruptie en verkeerde beoordeling van de situatie.

Maar nu was het anders, aldus Solzjenitsyn, "het waren nu wij die aanvielen. Wij werden aangevallen". Waarmee hij doelde op de reeks van ontvoeringen in Tsjetsjenië, de toestand van wetteloosheid, de bloedige, aan Tsjetsjenen toegeschreven bomaanslagen in Rusland, en de onuitgelokte invasie van Tsjetsjeense moslim-fundamentalisten in buur-republiek Dagestan. Maschadov (de Tsjetsjeense president) heeft gezegd dat hij een recept heeft om de situatie te redden. Maar het is vreemd dat hij drie jaar nodig had om dat te gebruiken. Waarom liet hij het terrorisme toe? Solzjenitsyn zei ook dat hij, in tegenstelling tot vier jaar geleden, van plan is op 19 december zijn stem uit te brengen in de verkiezingen voor een nieuwe Doema (Tweede Kamer).

Exclusieve Partner van de Russische KvK in Nederland
Officiele Partner van de Russische KvK in Nederland
  AFORISME
Bescheidenheid: de kunst om de anderen al het goede te laten zeggen dat je van jezelf denkt.
Ph.Bouvard
tramp
tramp naar boven  tramp
Adverteren | Contactinformatie | Over Rusnet | Zoeken in het web


eXTReMe Tracker
 Rambler's Top100 © 2003-2012 RusNet
Gemaakt door NeoNet