To rent - Te huur - —даЄтс€ в аренду - in Bilthoven - De Bilt
Office and warehouse - Kantoor met magazijn - ќфис и склад
250 m2 - 5 km. from Center of Utrecht - 40 km. from Amsterdam - € 2.800, per month - near Head office of Rabobank
Tel. +31 30 228 56 56; e-mail: rus_net@rusnet.nl
VIP of Rusnet

RusNet

 www.rusnet.nl Russian versionEnglish version Agenda | Links | Russian CCI  

  Zaterdag, 17.04.2021
VIP Rubricator
www.rusnet.nl als startpagina makenToevoegen aan het geselecteerdeinfo@rusnet.nlZoeken in het web
tramp
VIP-Bedrijven
VIP van Rusnet
Rusnet Partners
Nieuws
Encyclopedie
Contact
Weet U, datЕ
 Weet U, datЕ
East-West Development Group is an association of West-European consulting firms, targeting on East - West development projects.

  RusNet :: Encyclopedie :: S  

Sacharov Andrej

PrintversiePrintversie

 
 A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   W   Y   Z 

Andrej Dmitrijewitsj Sacharov (geb. 21.5.1921 in Moskou, gest. 14.12.1989 in Moskou), kernfysicus in de Sovjet-Unie, strijder voor de burgerrechten en winnaar van de Nobelprijs voor de vrede.

Andrej Dmitrijewitsj Sacharov studeerde aan de Moskouse Lomonossov-universiteit fysica en sloot zijn studie in 1942 af. Tijdens en na de Grote Vaderlandse oorlog (1941-1945) was hij drie jaar lang werkzaam in een wapenfabriek in Ulianovsk als ingenieur op het gebied van de productiecontrole.

Als lid van de Academie van Wetenschappen had hij een belangrijk aandeel in de ontwikkeling van de waterstofbom voor de Sovjet-Unie.

Reeds in de jaren vijftig sprak hij zich uit tegen de verdere ontwikkeling van de nucleaire oorlogstechniek. Uiteindelijk slaagde hij erin een verbod op kernwapenproeven in de Lucht, onder water en in de ruimte te bewerkstelligen, dat in 1963 in het Verdrag van Moskou officieel vastgelegd werd.

Hij schreef een memorandum, dat in 1968 in het westen gepubliceerd werd, met de titel "Gedachten over vooruitgang, vreedzame coëxistentie en vrijheid van denken", waarin hij een samenwerking van oost en west onder voorwaarde van behoud van geestelijke vrijheid en de idealen van het socialisme bepleitte.

De eredoctor van talrijke westerse universiteiten eiste in een open brief aan de regering een democratiseringsproces in de Sovjet-Unie en richtte in november 1970 een comité' op voor de handhaving van de mensenrechten in de USSR. Naast talrijke andere huldigingen voor zijn strijd om de realisatie van de mensenrechten verkreeg Andrej Sacharov in 1975 ook de Nobelprijs voor de vrede, waaraan een groot geldbedrag verbonden is. Hij kon de prijs echter vanwege het verbod naar het buitenland te reizen dat hem opgelegd was, niet persoonlijk in ontvangst nemen.

Ondanks de intimidatiepogingen van de kant van de overheid, zette hij zich ook de eeropvolgende jaren in hoge mate in voor het democratiseringsproces in de USSR. In 1980 ten slotte werd hij wegens zijn voortdurende "subversieve activiteiten" naar verbannen, waar hij naar eigen zeggen door de geheime dienst van de Sovjet-Unie, de KGB blootgesteld werd aan psychische en fysieke folteringen. Pas zes jaar later verkreeg de criticus van het regime toestemming naar Moskou terug te keren...

Zijn eerste openbare optreden vond plaats in februari 1987 bij het Internationale Vredesforum in Moskou, waar hij opnieuw opkwam voor het recht op reizen naar en uit de Sovjet-Unie en op vrije meningsuiting in de Sovjet-Unie en hij de vrijlating van alle politieke gevangenen eiste. Tevens pleitte hij voor een stapsgewijze reducering van de kernwapens.

Nog kort voor zijn dood op 14 december 1989 stelde Andrej Sacharov het wetsontwerp van een nieuwe grondwet voor de Sovjet-Unie op.

Exclusieve Partner van de Russische KvK in Nederland
Officiele Partner van de Russische KvK in Nederland
  AFORISME
Bescheidenheid: de kunst om de anderen al het goede te laten zeggen dat je van jezelf denkt.
Ph.Bouvard
tramp
tramp naar boven  tramp
Adverteren | Contactinformatie | Over Rusnet | Zoeken in het web


eXTReMe Tracker
яндекс цитировани€ Rambler's Top100 © 2003-2012 RusNet
Gemaakt door NeoNet