To rent - Te huur - - in Bilthoven - De Bilt
Office and warehouse - Kantoor met magazijn -
250 m2 - 5 km. from Center of Utrecht - 40 km. from Amsterdam - € 2.800, per month - near Head office of Rabobank
Tel. +31 30 228 56 56; e-mail: rus_net@rusnet.nl
VIP of Rusnet

RusNet

 www.rusnet.nl Russian versionEnglish version Agenda | Links | Russian CCI  

  Maandag, 29.11.2021
VIP Rubricator
www.rusnet.nl als startpagina makenToevoegen aan het geselecteerdeinfo@rusnet.nlZoeken in het web
tramp
VIP-Bedrijven
VIP van Rusnet
Rusnet Partners
Nieuws
Encyclopedie
Contact
Weet U, dat
 Weet U, dat
Februarirevolutie - Burgerlijk-liberale Februarirevolutie was in 1917...

  RusNet :: Encyclopedie :: R  

Raspoetin Grigori, Russische boer en monnik

PrintversiePrintversie

 
 A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   W   Y   Z 

Raspoetinovsjina (Russ.) - de macht van Grigori Raspoetin

Grigori (roepnaam Grisjka) Jefimovitsj Raspoetin, (geb.1864, gest. 30.11.1916)

De zoon van een dief en alcoholist Efim Nowych uit Siberische dorpje Pokrovskoje, had Grisjka Nowych tot tegenstelling van zijn vader zijn tweede achternaam Raspoetin (=de losbandige) gekregen voor zijn grenzeloze populariteit onder rijke vrouwen in Rusland. Hij was de Russische seksidool geworden in het voorrevolutionaire Rusland. Het streven naar de macht over vrouwen dwong hem ervoor een sekte op te richten en de monnik te worden.

Dankzij onordinaire persoonlijke capaciteit kon Grisjka Raspoetin zijn populariteit gebruiken om bekend in Moskou en Sint-Petersburg te worden. Geruchten over zijn "wonderlijke mogelijkheden" bereikten Russische tsarina Aleksandra Fjodorovna.

Sterke en aantrekkelijke oplichter met donkere haren werd door de rijke vrouw Basjmakova, de weduwe van een kooplid, naar de Russische hoofdstad gebracht, om via tsarina`s vriendin Anna Vyroebova met de familie van Nicolaas II kennis te maken. Grigori Raspoetin deed zich voor als profeet en wonderdoener en had aan het hof van Nicolaas II met name op de tsarina een enorme invloed. Zo beweerde hij onder meer dat het tsarendom alleen van de politici gevaar te vrezen had, terwijl het volk de heersers adoreerde.

Zonder opleiding en kennis van zaken benoemde hij ministers. Voor flinke bedragen van smeergeld kon hij via tsarina een verstandig gestoorde mens (Protopopov) tot minister van de Binnenlandse zaken benoemen en de voormalige Defensieminister Soechomlinov, die wegens spionage voor Duitsers in de bewaarhuis opgenomen was, laten uit de gevangenis vrij komen.

De grote corruptie van de Russische topambtenaren en ontucht onder hun vrouwen dwingen de Grootvorst Nikolai Nikolaevitsj en moeder van de Russische tsaar Maria Fjodorovna tegen Raspoetin optreden en Nicolaas II verzoeken "boer Grisjka" uit tsarenpaleis te verwijderen. Maar de tsaar hoorde dat niet.

Daarom hebben de Russische monarchisten afgesproken om Raspoetin te doden. Vorst Joesoepov, Grootvorst Dimitri Pavlovitsj, Gedeputeerde Poerisjkevitsj bereiden zich om Grigori Raspoetin te vermoorden.

Op 7 december van.1916 nodigde vorst Joesoepov de oplichter uit en tijdens vriendelijke gesprek bod hem een glas vergiftige wijn aan. Maar deze poging tot dood niets opgeleverd had en Raspoetin werd later uit pistool doodgeschoten en door de medeplegers van Joesoepov zijn lijk onder het water van Neva op Malaja (=kleine) Nevka werd uitgegooid.

Het was dood van Raspoetin, maar Raspoetinovsjina in Rusland blijft nog steeds.

Exclusieve Partner van de Russische KvK in Nederland
Officiele Partner van de Russische KvK in Nederland
  AFORISME
Bezit is een vriendschap tussen de mens en de dingen.
J.P.Sartre
tramp
tramp naar boven  tramp
Adverteren | Contactinformatie | Over Rusnet | Zoeken in het web


eXTReMe Tracker
 Rambler's Top100 © 2003-2012 RusNet
Gemaakt door NeoNet