De Nederlands informatief & consulting center
Print versie. Published on site Rusnet.NL 28 augustus 2003
Originalul: http://www.rusnet.nl/nl/encyclo/r/rechte_liberalen.shtml

Encyclopedie :: R :: De rechte liberalen

 A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   W   Y   Z 

De politiek bewegingen :"RECHTE ZAAK", "STEM VAN RUSLAND" EN "NIEUWE KRACHT" onder leiding van de rechte liberalen

DE UNIE VAN RECHTSE KRACHTEN (SPS): Een coalitieblok waarin zich een aantal kleine liberale partijen hebben verenigd, waaronder de Rechtse Zaak van voormalig vice-premier Tsjoebais en Nieuwe Kracht van voormalig premier Kirijenko. Het blok streeft naar een westerse liberaal-democratische model met een vrije markteconomie.

Ook pleit de SPS voor de bescherming van de rechten van het individu. Rusland moet zo snel mogelijk integreren met Europa. Het rechtse blok, dat in feite bestaat uit de radicale hervormers die na 1991 geprobeerd hebben een markteconomie in Rusland in te voeren, vindt zijn aanhang vooral onder het jonge hoogopgeleide deel van de bevolking.

Geen van de deelnemende partijen aan SPS heeft bij de vorige verkiezingen de kiesdrempel van 5 procent behaald, maar het in augustus gevormde blok zal nu vrijwel zeker in het parlement terechtkomen.

"RECHTE ZAAK", "STEM VAN RUSLAND" EN "NIEUWE KRACHT" met Tsjoebijs (voormalige adviseur van president Jeltsin), Gaidar (voormalige minister - president), Fjedorov (voormalige minister finansen), Nemtsov (voormalige adviseur van Jeltsin en voormalige gouverneur van Novgorod) en Chakamada, parlementslid.