De Nederlands informatief & consulting center
Print versie. Published on site Rusnet.NL 28 augustus 2003
Originalul: http://www.rusnet.nl/nl/encyclo/p/petersburg.shtml

Encyclopedie :: P :: St. Petersburg

 A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   W   Y   Z 

St. Petersburg, Russische stad, (Tussen 1924 en 91 Leningrad) Havenstad in Rusland aan de monding van de Newa, 4.273.001 mw. (1994).

Geschiedenis:

Na eerste overwinning van het Russische leger op Zweden en verovering van Lijfland en Estland had de Russische staat een langverwachte vrije toegang tot de Oostzee gekregen. Daarom begon Peter de Grote in 1703 met de stichting van Petersburg, nieuwe hoofdstad van Rusland aan de Zee.

Petersburg begint zich echt te ontwikkelen vanaf 1721, wanneer de Vrede van Nystad een einde maakt aan de oorlog met Zweden en het gebied rustig wordt. In 1725 z'n er al 25.000 inwoners, arbeiders en kooplui vooral. In 1825 en 1905 treedt de stad in opstand tegen de dan heersende tsaar. Kunstenaars voelen zich hier al die tijd perfect thuis.

Bij het begin van de Oktoberrevolutie, die hier uitbrak, had de stad 2 miljoen inwoners. In 1918 verschuift de regeringszetel naar Moskou, omdat die stad beter te verdedigen is tegen Duitse invallen en omdat de positie van de tsaren er sterker staat.

Tijdens Grote Vaderlandse oorlog 1941-1945 wordt de stad effectief door de nazi's belegerd, meer bepaald tussen september 1941 en januari 1944. De bevolking lijdt zware ontberingen. Meer dan 1 000 000 burgerslachtoffers vielen tijdens deze blokkade, maar een capitulatie kan vermeden worden. Pas in 60 haalt de populatie van de stad hetzelfde peil als voor de oorlog.

Cultuur
Het oudste gebouwencomplex van de stad is de Pefrus en Paulusvesting (1703). Een muur van gemiddeld 11 m hoog deed vroeger dienst als een wal tegen invallen. Twee eeuwen lang was de vesting ook Staatsgevangenis. Bij voorbeeld Fjodor Dostoewskiy heeft er gezeten.

De Hermitage, en dan vooral het Winterpaleis (1754), spant de kroon. Hier vind je een onschatbare hoeveelheid kunstwerken van over heel wereld. De financiële problemen waarmee Rusland sinds de privatiseringen van de jaren negentig te kam pen heeft, hebben er wel voor gezorgd dat veel van die cultuurschalen - slechts een vijfde wordt tentoongesteld - letterlijk ligt te verrotten.