To rent - Te huur - - in Bilthoven - De Bilt
Office and warehouse - Kantoor met magazijn -
250 m2 - 5 km. from Center of Utrecht - 40 km. from Amsterdam - € 2.800, per month - near Head office of Rabobank
Tel. +31 30 228 56 56; e-mail: rus_net@rusnet.nl
VIP of Rusnet

RusNet

 www.rusnet.nl Russian versionEnglish version Agenda | Links | Russian CCI  

  Zondag, 20.06.2021
VIP Rubricator
www.rusnet.nl als startpagina makenToevoegen aan het geselecteerdeinfo@rusnet.nlZoeken in het web
tramp
VIP-Bedrijven
VIP van Rusnet
Rusnet Partners
Nieuws
Encyclopedie
Contact
Weet U, dat
 Weet U, dat
Wij hebben een elektronische encyclopedie over Rusland...

  RusNet :: Encyclopedie :: P  

Vladimir Poetin

PrintversiePrintversie

 
 A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   W   Y   Z 

Vladimir Poetin, De Russische president sinds 27.03.2000

In de Andrej-zaal van het Kremlin, waar eens de troon van de tsaren stond, is Vladimir Poetin 07/05/2000 bedigd tot nieuwe president van de Russische Federatie. In aanwezigheid van ongeveer 1500 mensen, onder wie zijn voorganger Boris Jeltsin,

zwoer hij de rechten van de mens en de burgerlijke vrijheden te eerbiedigen en de Russische constitutie te beschermen.

De 47-jarige Poetin is de tweede president van Rusland nadat er eind 1991 een einde was gekomen aan de Sovjetunie. Hij zei in een eerste, korte toespraak als president dat Rusland ,,vrij, welvarend en sterk moet zijn opdat de burgers trots op hun land zijn en Rusland in de wereld op respect kan rekenen''. Hij zei zich bewust te zijn van de enorme verantwoordelijkheid die hij moet dragen.

Poetin won in maart de presidentsverkiezingen met bijna 53 procent van de stemmen. Kort na de beidiging werd een presidentile vlag met de naam van Poetin boven het Kremlim gehesen. Enkele uren later benoemde het nieuwe staatshoofd Michail Kasjanov ot premier.

Kasjanov (42) was eerste vice-premier en minister van Financin in de egering die zondag na de bediging van de president haar ontslag indiende. Toen Poetin 31 december 1999 tot interim-president werd benoemd, behield hij de titel van premier, maar liet hij het feitelijke werk aan de eerste vice-premier over.

"Ik wil dat iedereen die in juli 2000 naar de stembus gaat om een keus te maken, hem ook vertrouwt," zei de 68-jarige Boris Jeltsin in augustus 1999 voor de Russische televisie over de 46-jarige Poetin, vlak nadat hij hem als opvolger naar voren had geschoven. Boris Jeltsin heeft met het ontslag van premier Sergej Stepasjin en de benoeming van de oud-spion, jurist en ex-KGB'er Vladimir Poetin in diens plaats, feitelijk gekozen voor een ding: lijfsbehoud van hem en het kliekje om hem heen.

Sinds 27 Maart van het jaar 2000 heeft Rusland een nieuwe president. Zoals werd voorspeld, en zonder al te veel moeite besliste Vladimir Poetin op 26 maart 2000 de presidentsverkiezingen in een ronde.

Hij heeft zijn greep op het Kremlin met een verkiezingszege geformaliseerd. Hij won met ruim 52,5 procent van de stemmen de presidentsverkiezingen en vermijdt daarmee een lastige finale met zijn voornaamste rivaal, de communist Gennadi Zjoeganov. En hoewel Zjoeganov de autoriteiten van enorme fraude beschuldigde, hebben de communisten nog geen 30 procent van de stemmen gekregen.

Vladimir Vladimirovich Poetin (bijnaam in Roesland VVP - wat "Binnenlandse nationale product" in het Russisch betekent) zit al 12 maanden in het Kremlin: sinds augustus 1999 als premier, vanaf januari - na het onverwachte aftreden van Boris Jeltsin op 31 december - als waarnemend president. Een programma had de Russische president niet bekendgemaakt, om mogelijke kritiek tijdens de presidentverkiezingen daarop te voorkomen.

Campagne voerde hij nauwelijks. Zijn veelvuldige verschijning in de media was het gevolg van zijn gewone werkschema als waarnemend staatshoofd, aldus zijn staf. Vladimir Poetin hangt geen bekende ideologie aan en verschilt daarmee maar weinig van het overgrote deel van de Russen, dat moe is van ideologische strijd. Dat is waarschijnlijk ook een wezenlijk deel van zijn grote aantrekkingskracht op het publiek, dat in hem eigenlijk alles kan zien, wat het wil zien.

De laatste tijd heeft Poetin geprobeerd zijn harde imago te verzachten door zich te presenteren als goede vader van twee tienerdochters en als man met gevoel: bij de begrafenis van Sobtsjak liet hij zijn tranen de vrije loop. Maar zijn belangrijkste troef is misschien nog wel zijn leeftijd en conditie.

Jong en stoer, misschien zelfs wel sexy, legt de zwarte-band-judoka Poetin zijn tegenstanders met gemak op de mat en lacht er ook nog ontspannen bij. Een nieuwe generatie die de dingen voor elkaar krijgt, aldus Poetin`s staf.

Maar wie zich afvraagt wie Vladimir Vladimirovitsj Poetin is of waar hij voor staat, heeft vooralsnog geen antwoord gekregen.

Het is bekend dat geboortedatum van Vladimir Poetin 7 oktober 1952 is.

Geboren in Leningrad, het huidige St. Petersburg, Vladimir Poetin studeerde rechten. Van 1975 tot 1990 werkte hij bij de KGB, de geheime dienst van de voormalige Sovjet-Unie. Poetin (hobby: worstelen) werkte vanaf zijn afstuderen aan de Leningradse rechtenfaculteit voor het directoraat buitenlandse inlichtingen van de KGB, eerst in Moskou, later als spion in Duitsland. Hij was lange tijd als spion in Duitsland actief en spreekt daardoor vloeiend Duits. De Russische president Vladimir Poetin had een onderscheiding ontvangen van de voormalige DDR voor zijn spionageactiviteiten als KGB-agent voor het Oost-Duitse ministerie van Staatsveiligheid (Stasi). In januari 1988 kreeg majoor V. Poetin van de Russische inlichtingendienst KGB ,,als teken van erkenning voor zijn bijzondere diensten voor de Stasi'' de bronzen medaille van verdienste. Dat blijkt uit de dossiers van de commissie Glauck die de archieven van de Stasi doorzocht. Poetin werkte van 1975 tot 1990 als KGB-agent onder anderen in de Oost-Duitse steden Leipzich en Dresden. Ook is hij een tijd in West-Duitsland actief geweest. Wat Poetin's taken precies waren, ook tijdens zijn plaatsing in Oost-Duitsland tussen 1985 en 1990, is nooit bevestigd.

De gangbare versie is dat hij zich bezighield met economische spionage, een relatief 'onbelaste' afdeling van de dienst. Toen werkte KGB in Oost-Duitsland samen met de Stasi. Er werd bekend dat de nieuwe Russische president eind jaren zeventig het voormalige West-Duitsland is uitgezet, omdat hij verdacht werd van spionage voor de KGB. Poetin arriveerde in 1975 in Bonn, waar hij voor het Russische persbureau TASS werkte.

Volgens het Duitse weekblad Der Spiegel bestonden de activiteiten van KGB-agenten in Dresden vooral uit het recruteren van West-Duitse andelsreizigers en DDR-burgers die hun land wel wilden verlaten om te spioneren voor de Russen. De krant sprak met onder anderen Oleg Kaloegin, de voormalige chef van de KGB in het Oost-Duitse Berlijn-Karlshorst. Volgens Kaloegin had Poetin bij zijn KGB-activiteiten in Bonn niet veel succes.

Vladimir Poetin nam afscheid van de geheime dienst in de rang van luitenant-kolonel. In 1990 werd hij adviseur van de voorzitter van de Leningradse gemeenteraad om een jaar later voorzitter van de gemeentelijke commissie voor buitenlandse relaties te worden.

Hij was een man die zijn baas trouw dient: Hij is loyaal tot het uiterste. Daarom kreeg hij om zijn grote invloed op de burgemeester Sobtsjak de bijnaam de 'grijze kardinaal'. Hij ontpopte zich in dienst van de liberale burgemeester Anatoli Sobtsjak als een harde werker, efficint, zwijgzaam, onmisbaar en loyaal. Hij schopte het tot Sobtsjaks plaatsvervanger. Zij werden vrienden, en Sobtsjak zou een van de weinige mensen zijn geweest die precies op de hoogte waren van Poetins achtergrond. Sobtsjak overleed eind februari 2000.

Dat hij als spion had gewerkt, stoorde Sobtsjak niet: "Hij is geen KGB-man. Hij is mijn leerling." Sobtsjak had de reputatie niemand te vertrouwen. Maar hij vertrouwde wel Poetin en beschermde hem ook toen een groep gemeenteraadsleden na een onderzoek tot de conclusie kwam dat Poetin de stad had benadeeld door vergunningen voor de export van metalen af te geven in ruil voor voedselleveranties die er niet kwamen.

In 1996, na de verkiezingsnederlaag van Sobtsjak, weigerde Poetin met de nieuwe burgemeester samen te werken ("dat zou verraad zijn"). Later, toen Sobtsjak werd beschuldigd van ernstige misdrijven, bleef Poetin hem verdedigen: "We zijn vrienden." Poetin werd een van de weinige protegs van Sobtsjak en weigerde te werken onder diens opvolger.

Zijn reputatie was in 1996 ruimschoots gevestigd: hij werd naar Moskou geroepen, naar de staf van president Jeltsin. De man die hem naar Moskou haalde was Anatoli Tsjoebais, de controversile chef-hervormer, toen stafchef en intimus van Jeltsin. Hij maakte ex-KGB'er Poetin aanvankelijk chef van de controleafdeling van de presidentile staf, chefwaakhond dus. Daarnaast kreeg hij binnen de staf van Jeltsin de taak diens relaties met Ruslands 89 regio's te overzien.

Als zodanig stelde Poetin zich bikkelhard op: als het aan hem lag, zouden die regio's niet meer bevoegdheden krijgen dan ze hadden. En veel lag aan hem, want de presidentile staf is in veel opzichten machtiger dan de regering. Zijn nieuwe bijnaam: 'de imperialist'. Ook president Jeltsin raakte onder de indruk van Poetins kwaliteiten en benoemde hem in juli van 1999 tot hoofd van de FSB, de opvolger van de KGB.

Twee maanden daarvoor was hij lid van Jeltsins staf geworden. Hij werd daarnaast secretaris van Jeltsins Veiligheidsraad, als opvolger van de door Jeltsin ontslagen Nikolaj Bordjoezja. Maar zelfs in die laatste functie is Poetin zo goed als onzichtbaar gebleven: een onopvallende man achter de schermen, een onzichtbare man. Daar groeide Poetin uit tot de man die in stilte de problemen van het Kremlin oploste. Zijn aanhangers vinden Poetin door zijn spionnenverleden geschikt om Ruslands grootste kwalen - corruptie en misdaad - te bestrijden. Hij is zwijgzaam, voorzichtig, loyaal en indien nodig bikkelhard.

De voormalige spion Poetin liet zich maar zeer zelden op de televisie zien en deed zijn mond ook maar zelden in het openbaar open. Misschien niet zonder reden: Poetin heeft de reputatie uitermate competent en efficint te zijn, een doener, en gn spreker. Critici noemden Poetin echter bureaucratisch en autoritair. Zij wijzen op zijn geringe bestuurlijke ervaring en denken dat het hem aan charisma ontbreekt.

Vladimir Poetin was tot het jaar 1999 onbekend bij het grote publiek. Pas het niets ontziende Russisch ingrijpen in Tsjetsjenie maakte hem geliefd.

Zijn populariteit was waarschijnlijk nooit zo groot geweest, als in Moskou begin september geen bomaanslagen waren gepleegd die het leven kostten aan ruim 300 burgers.

Het onderzoek naar de aanslagen, die werden toegedicht aan Tsjetsjeense terroristen, heeft tot nu toe niets opgeleverd. Voor Poetin was het echter een perfecte gelegenheid om een hoogst populaire oorlog in Tsjetsjenie te beginnen, die de aandacht van alle andere problemen afleidde. Wie niet voor hem was, was tegen Rusland.

Een hardliner, tegen separatisten in Dagestan en tegenstanders van de staatsdiscipline, heeft Vladimir Poetin in augustus van 1999 ook een andere gezicht laten zien. Tijdens zijn eerste reis door het land begon hij succesvol aan de nieuwe image te werken voor de presidentverkiezingen. Leger en politie zouden hem op handen dragen. Wie bovendien de Tsjetsjeense 'terroristen' het zwijgen op kan leggen, is de juiste man om het land te leiden, zo is de Russische mening geworden. Uit een peiling in oktober 1999 bleek dat sinds het begin van de oorlog in Tsjetsjeni de populariteit van Poetin naar een record is gestegen.

De parlementsverkiezingen (Doemaverkiezingen) van 1999 toonden de fors gegroeide populariteit van Poetin. Na een genadeloze mediacampagne tegen de oppositie werd het pro-regeringsblok Eenheid overtuigend tweede. Hoewel zijn naam niet op de lijst stond, wordt dat succes gezien als een perfecte start voor Poetin om in maart 2000 zijn tijdelijke presidentsschap definitief te maken. Gematigde geluiden van andere politici, zoals van Grigroi Javlinski of ex-premier Primakov, die tot dan de beste kans leek te hebben om Jeltsin's opvolger te worden, werden als achterhaald of zelfs als verraad beschouwd. Goede grondstofprijzen en het plotselinge aftreden van Jeltsin deden de rest.

Een democraat is Vladimir Poetin er niet, daar is iedereen het over eens. Hij heeft zich nooit positief uitgelaten over 'westerse' democratische vrijheden en heeft in de acht maanden dat hij de regering leidde juist de persvrijheid beknot. ,,Democratie is de dictatuur van de wet'' is de wijsheid die hij het Russische volk recentelijk heeft geschonken, en de Russen lijken happig te zijn op iemand die de orde herstelt, de corruptie aanpakt en de wet weet te handhaven.

Wat Poetin wel heeft onthuld, is dat hij 'een sterke staat' wil, omdat dat volgens hem de enige manier is om de ,,vrijheid van het individu en van de maatschappij te garanderen''. Maar hoever de kracht van de staat volgens hem moet reiken, is vooralsnog onbekend. Toch is de angst dat Rusland onder Poetin verandert in een politiestaat niet gegrond, denken veel politieke waarnemers.

Hoewel geen democraat, is Poetin ook geen dictator, is de mening, en de bandbreedte voor dissidente geluiden blijft ruim. Maar dat er grenzen komen, of er wellicht al zijn, is zeker. De muilkorf die de pers kreeg omgedaan bij de berichtgeving rond Tsjetsjenie en de zaak van de journalist Babitski bewijzen dit.

Liberale economen geloven dat de invoering en verbetering van de markteconomie bij Poetin in goede handen is. Hij zelf ziet economisch herstel waarschijnlijk als een voorwaarde om Rusland internationaal weer van zich te laten spreken.

Vladimir Poetin wordt op 5 mei geinaugureerd. Pas daarna maakt hij zijn nieuwe regeringsploeg bekend. De nieuwe president beschikt over verregaande bevoegdheden en hij heeft aangekondigd de autoriteit van de staat te herstellen.

Exclusieve Partner van de Russische KvK in Nederland
Officiele Partner van de Russische KvK in Nederland
  AFORISME
Berouw is het dessert van het genieten.
W.Reichert
tramp
tramp naar boven  tramp
Adverteren | Contactinformatie | Over Rusnet | Zoeken in het web


eXTReMe Tracker
 Rambler's Top100 © 2003-2012 RusNet
Gemaakt door NeoNet