To rent - Te huur - - in Bilthoven - De Bilt
Office and warehouse - Kantoor met magazijn -
250 m2 - 5 km. from Center of Utrecht - 40 km. from Amsterdam - € 2.800, per month - near Head office of Rabobank
Tel. +31 30 228 56 56; e-mail: rus_net@rusnet.nl
VIP of Rusnet

RusNet

 www.rusnet.nl Russian versionEnglish version Agenda | Links | Russian CCI  

  Vrijdag, 21.02.2020
VIP Rubricator
www.rusnet.nl als startpagina makenToevoegen aan het geselecteerdeinfo@rusnet.nlZoeken in het web
tramp
VIP-Bedrijven
VIP van Rusnet
Rusnet Partners
Nieuws
Encyclopedie
Contact
Weet U, dat
 Weet U, dat
Alexander Nevski was grootvorst en zoon van vorst Jaroslav van Novgorod.

  RusNet :: Encyclopedie :: O  

Oorlog in Tsjetsjenië 1994-1996

PrintversiePrintversie

 
 A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   W   Y   Z 

Voorgeschiedenis van de oorlog:

De bemoeienis van Rusland met moslimstaten in dit deel van de Kaukasus begon al met Peter de Grote en het duurt al drie eeuwen.

1722 Tsaar Peter de Grote annexeert de Kaspische-Zeegebieden van Dagestan.

Dat is het begin van een 150 jaar durende militaire campagne om Noord-Kaukasus bij het Russische rijk in te lijven. In het midden van de 19e eeuw maakt de legendarische imam Shamil gebruik van de islam om de bergstammen in Dagestan en Tsjetsjenië te verenigen tot een formidabele strijdmacht. Zijn doel is een geheel op Allah gerichte moslimstaat te creëren, maar hij wordt uiteindelijk verslagen door de Russen.

1917: De Oktoberrevolutie in 1917 brengt de communisten aan de macht, maar de islam en het traditionele clansysteem in Noord-Kaukasus handhaven zich ondanks de vervolging door het atheïstische regime in Moskou.

1944: Sovjetdictator Josef Stalin deporteert het hele Tsjetsjeense volk en zijn buren, de Ingoesjiërs, naar Centraal-Azië wegens 'collaboratie' met de Duitse nazietroepen. Omdat een aantal Tsjetsjenische bergstammen tijdens Grote Vaderlandse oorlog in 1941-1945 met Duitsers had samengewerkt, kwamen tienduizenden Tsjetsjenen tijdens deze deportatie om het leven.

1957: Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov laat de Tsjetsjenen terugkeren naar hun land en de Tsjetsjeens-Ingoesjische republiek stichten.

1991: Na de omverwerping van de regionale communistische heerser Zavgajev, wordt de voormalige generaal van de Luchtmacht uit het Sovjetleger Dzjochar Doedajev tot president van Tsjetsjenië gekozen. Moskou verklaart de stemming illegaal, maar grijpt niet in. Kort na zijn verkiezing roept Doedajev op 4 november eenzijdig de onafhankelijkheid uit. Tsjetsjenië scheidt zich daarmee af van Ingoesjië waarmee het sinds 1936 een autonome Sovjetrepubliek vormde.

Op 8 november van 1991 roepen de Russen de noodtoestand uit, maar zij doen vervolgens niets.

Chronologische volgorde van de oorlog:

November van 1994: President Jeltsin breekt besprekingen over de status van Tsjetsjenië af. De pro-Russische oppositie vormt een regering tegen Doedajev.

December van 1994: Doedajev roept een totale mobilisatie af. Na hevige gevechten tussen oppositie en troepen van Doedajev valt het Russische leger op 11 december Tsjetsjenië binnen.

In de twintig maanden oorlog die volgen, komen 80-duizenden mensen, onder wie vooral burgers, om. Het Russische leger maakt de hoofdstad Grozny met de grond gelijk. De rebellen worden de bergen in gedreven, maar niet verslagen.

1995 Medio december wordt de Moskou - getrouwe Dokoe Zavgajev in door Rusland georganiseerde verkiezingen gekozen tot 'hoofd van de republiek', maar aan het eind van de maand laaien de gevechten in heel Tsjetsjenië weer op. De marionettenregering van de door Moskou ge?nstalleerde president Dokoe Zavgajev maakt tegen Doedajev geen schijn van kans. Zelfs toen het Russische leger Grozny bezet hield, regeerde Zavgajev alleen op het vliegveld van de hoofdstad.

1995: Militair gezien heeft Jeltsin op Russisch grondgebied een tweede Afghanistan gecreerd. Het is onmogelijk gebleken om de oorlog te winnen zonder veel meer materieel en manschappen in te zetten. De Tsjetsjeense gijzelacties in Zuid-Rusland brengen de toch al impopulaire oorlog bij de Russen thuis.

1996: Rebellen nemen Grozny in.

Op 31 augustus van 1996: Dankzij de pogingen van Aleksandr Lebed bereiken Moskou en de Tsjetsjenen een akkoord waarbij de oorlog ten einde komt en een besluit over de status van de republiek wordt uitgesteld tot 2001.

Na de oorlog:

1997: De laatste Russische troepen verlaten Tsjetsjenië. De betrekkelijk gematigde vroegere rebellencommandant Aslan Maschadov wordt president.

1998-1989: Tsjetsjeense krijgsheren eisen het aftreden van president Aslan Maschadov wegens zijn te gematigde houding tegenover Moskou. Maschadov staat ook onder druk van Moskou, omdat hij niet optreedt tegen bendes van de georganiseerde misdaad die Tsjetsjenië met hun herhaalde ontvoeringen om losgeld tot onbegaanbaar gebied maken

Juli 1999: Russische troepen raken steeds vaker slaags met Tsjetsjeense strijders bij de grens van Tsjetsjenië met de Russische deelrepubliek Dagestan.

7 augustus van 1999: Russische helikopters bestoken fundamentalistische mosliminfiltranten uit Tsjetsjenië in Dagestan.

10 augustus van 1999: Infiltranten verklaren de Russische deelrepubliek Dagestan onafhankelijk. Zij worden geleid door de gevreesde Tsjetsjeense oorlogsheld en terrorist Sjamil Basajev.

12 augustus van 1999: President Jeltsin en minister-president Poetin zeggen te vertrouwen op de overwinning. Luchtmacht en artillerie blijven de rebellen bestoken. Versterkingen stromen Dagestan in.

14 augustus van 1999: Minister-president Poetin zegt rebellen zonodig tot in Tsjetsjenië te bestoken.

15 augustus van 1999: Tsjetsjenië kondigt de noodtoestand af, brengt het leger in opperste staat van paraatheid en legt alle media het zwijgen op, uitgezonderd de Russische staatstelevisie.

Exclusieve Partner van de Russische KvK in Nederland
Officiele Partner van de Russische KvK in Nederland
  AFORISME
Bezit is een vriendschap tussen de mens en de dingen.
J.P.Sartre
tramp
tramp naar boven  tramp
Adverteren | Contactinformatie | Over Rusnet | Zoeken in het web


eXTReMe Tracker
 Rambler's Top100 © 2003-2012 RusNet
Gemaakt door NeoNet