De Nederlands informatief & consulting center
Print versie. Published on site Rusnet.NL 28 augustus 2003
Originalul: http://www.rusnet.nl/nl/encyclo/n/nemtsov.shtml

Encyclopedie :: N :: Nemtsov, Boris

 A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   W   Y   Z 

Boris Nemtsov, Russische politicus (geb.1959)

Boris Nemtsov, werd in de Russische regering (1996-1997) als voormalige vice-premier in de regering van Viktor Tsjernomyrdin belast met de zeer belangrijke energiesector.

"Er zal geen staatseigendom meer op een koopje worden verkocht", - beloofde de 'good looking' hervormer Nemtsov in 1997. Hij beloofde verder ook de vrijgekomen miljarden te zullen besteden aan de betaling van achterstallige salarissen en pensioenen in het land.

Hij was ongetwijfeld de lieveling van Boris Jeltsin en zelfs de oppositie noemde hem toen de "opvolger" van Jeltsin. In 1997 werd Nemtsov, naast de Moskouse burgemeester Joeri Loezjkov, premier Viktor Tsjernomyrdin en de ex-veiligheidschef Aleksandr Lebed, als serieuze kanshebber gezien om Jeltsin in het Kremlin op te volgen.

Toen Jeltsin in maart van 1997 haalde Nemtsov als gouverneur van Nizjnij Novgorod naar Moskou, omschreef Nemtsov zijn nieuwe opdracht in de regering als een daad van "politieke kamikaze". Uit het feit dat Nemtsov een erkend tegenstander van Berezovski was, blijkt hoe complex het Russische machtsspel kan zijn.

Maar door de openlijk strijd aan te binden tegen de belangen van de machtige oligarchie van industriëlen en mediatycoons had hij zich op zeer glad ijs moeten begeven.

In 1996-1997, onder leiding van de geestelijke vader van de privatisering Anatoli Tsoebaijs, vielen de Russische, meest lucratieve, bedrijven bij privatiseringsveilingen steeds in handen van een select clubje banken en bedrijven. Banken kregen, als gewoonlijk, in ruil voor geld van de regering zeggenschap over (en uiteindelijk het bezit van) aandelen in tal van bedrijven. Vaak gebeurde dit tegen veel te lage prijzen.

Hoewel Nemtsov waarschuwde voor de vorming van 'gangs', bestaande uit machtige industriëlen en media-tycoons die, samen met de communisten en nationalisten, de marktgerichte economie om zeep willen helpen, was de strijd tegen de van tevoren bekokstoofde veilingen van staatseigendommen voor Nemtsov een halszaak. De privatisering van de telecom-gigant 'Svjazinvest' was eigenlijk de verkoop van de Russische telefoonlijnen aan buitenlanders (de Deutsche Bank en de Amerikaanse financier Soros) geworden dat onder leiding van Nemtsov afliep. Het was, volgens Russische media, een verraad.

Het verraad dat voor de voormalige "kroonprins " Nemtsov de plek in het Kremlin kostte. Maar voormalige "lieveling" van president bleef slim en kon het overleven. Na zijn ontslag sloot hij zich aan de Rechte Liberalen en durfde in augustus van 1999 zelfs Jeltsin te kritiseren.

Hoewel door Jeltsin een andere "opvolger" werd genoemd, gelooft Boris Nemtsov daar niet in. Daarbij is hij ambitieuzer dan hij zich dikwijls voordoet.