De Nederlands informatief & consulting center
Print versie. Published on site Rusnet.NL 28 augustus 2003
Originalul: http://www.rusnet.nl/nl/encyclo/m/mich_romanov.shtml

Encyclopedie :: M :: Michajlov,Sergej

 A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   W   Y   Z 

Sergej Michajlov, peetvader van Russische maffia

De peetvader van de Russische maffia, Sergej Michajlov, werd verkiesbaar tijdens de parlementsverkiezingen op 19 december van 1999. Aanvankelijk was hem deelname geweigerd wegens het bezit van een Grieks paspoort, maar het hooggerechtshof heeft dit verbod opgeheven.

Michajlov, ook wel Michas genoemd, staat bekend als de leider van een van de belangrijkste Russische criminele organisaties, de Solnetsevo-bende. Al tijdens het communisme was deze bende op grote schaal actief binnen de Sovjetunie en na de val daarvan breidden zijn activiteiten al snel over de hele wereld uit.

Michajlov kreeg internationale bekendheid door zijn arrestatie in Zwitserland in 1996. Hij werd toen onder meer beschuldigd van het op grote schaal witwassen van crimineel geld en illegaal kopen van onroerend goed, onder meer op Zwiters grondgebied. Na ruim twee jaar in voorarrest te hebben gezeten, kwam hij vrij wegens gebrek aan bewijs. Michajlov keerde terug naar Rusland waar hem sindsdien geen strobreed in de weg wordt gelegd.

Als huidige beroep heeft de bendeleider bij het kiezerscomité directeur van een liefdadigheidsorganisatie opgegeven. Als hij inderdaad in het Russische parlement wordt verkozen, levert dat hem dat immuniteit van vervolging op voor alle misdaden die hij heeft begaan voor zijn aantreden als parlementslid.