De Nederlands informatief & consulting center
Print versie. Published on site Rusnet.NL 28 augustus 2003
Originalul: http://www.rusnet.nl/nl/encyclo/m/marxisme.shtml

Encyclopedie :: M :: Marxisme

 A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   W   Y   Z 

Marxisme, (= wetenschappelijke socialisme)

Marxisme, theoretisch model van het door Karl Marx en Friedrich Engels ontwikkelde wetenschappelijke socialisme.

Inhoud

Het marxisme is beïnvloed door het Franse materialisme van de XVIII-de eeuw, door de klassieke Duitse filosofie, door de klassieke Engelse politieke economie en door het utopische socialisme.

Volgens het marxisme wordt de maatschappelijke ontwikkeling bepaald door de economische productieverhoudingen. De economische maatschappijstructuur is de basis (onderbouw - infrastructuur) voor de juridische en politieke verhoudingen en ook voor de ideologische vormen (bovenbouw - superstructuur).

Het kapitaal hoopt zich op bij een kleme groep mensen terwijl de proletarische klasse steeds meer verpaupert. De geschiedenis is altijd een geschiedenis van de klassenstrijd. De kapitalistische productiemiddelen zullen na een meedogenloze klassenstrijd genationaliseerd worden en na een tijdelijke proletarische dictatuur zullen de klassen verdwenen en uiteindelijk ook de staat ze af.

Het marxisme-leninisme was de verdere ontwikkeling van het marxisme, waarbij meer de nadruk gelegd werd op revolutionaire vormen van de dictatuur van het proletariaat.