De Nederlands informatief & consulting center
Print versie. Published on site Rusnet.NL 28 augustus 2003
Originalul: http://www.rusnet.nl/nl/encyclo/l/loezjkov.shtml

Encyclopedie :: L :: Loezjkov Juri

 A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   W   Y   Z 

Burgemeester van Moskou, leider van de politiekbeweging "Vaderland", kandidaat voor presidentverkiezingen in het jaar 2000.

Vaderland - Heel Rusland: Dit centrum-linkse blok werd in augustus met veel tam-tam gevormd toen de partij van de populaire Moskouse burgemeester Loezjkov, Vaderland, samenging met een groepering van machtige regionale Russische leiders (Heel Rusland).

Toen ook nog de eveneens geliefde ex-premier Primakov zich bij het gezelschap voegde, kondigde het blok aan zeker tweederde van de zetels in de Doema te gaan veroveren. Sindsdien is het optimisme enigszins getemperd. Vaderland-Heel Rusland komt in de meeste opinipeilingen nu op de derde plaats, na de Communisten en het rivaliserende Eenheid.

Het blok profileerde zich tijdens de campagne als een 'anti-Kremlin'-partij, met gematigd linkse ideeën. De privatisering van bedrijven wil het blok gedeeltelijk terugdraaien en de defensie en het militair-industriëel complex versterken. Daarnaast maakt Vaderland - Heel Rusland zich sterk voor het herstel van Ruslands tanende status als grootmacht.