De Nederlands informatief & consulting center
Print versie. Published on site Rusnet.NL 28 augustus 2003
Originalul: http://www.rusnet.nl/nl/encyclo/k/kasjanov.shtml

Encyclopedie :: K :: Michail Kasjanov

 A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   W   Y   Z 

Michail Kasjanov - de Russische premierminister

Laten wij het onbekende Rusland beter leren kennen!

Enkele uren na beediging heeft President Vladimir Poetin van Rusland op 7 Mei van 2000 Michail Kasjanov tot premier benoemd.

Michail Kasjanov (42) was eerste vice-premier en minister van Financien in de regering die zondag na de beediging van de president haar ontslag indiende.

Toen Poetin 31 december 1999 tot interim-president werd benoemd, behield hij de titel van premier, maar liet hij het feitelijke werk aan de eerste vice-premier over. De Doema zal de benoeming wel goedkeuren. Volgens de Russische grondwet moet dat binnen zeven dagen gebeuren.

Een gewone meerderheid is voldoende. Algemeen wordt verwacht dat de volksvertegenwoordiging de benoeming zal steunen. Kasjanov, die vloeiend Engels spreekt, heeft in het Westen een goede reputatie. Hij heeft jarenlang de onderhandelingen over de Russische schulden geleid.

Poetin verlaadde hem met lof, nadat hij er in februari in was geslaagd een akkoord te bereiken met een groep particuliere schuldeisers.

Door de overeenkomst werd het totaal bedrag aan schulden met ongeveer 36,5 procent teruggebracht. De terugbetaling van de resterende som wordt over dertig jaar uitgesmeerd.