De Nederlands informatief & consulting center
Print versie. Published on site Rusnet.NL 28 augustus 2003
Originalul: http://www.rusnet.nl/nl/encyclo/k/eind_koudeoorlog.shtml

Encyclopedie :: K :: Definitieve eind van Koude Oorlog

 A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   W   Y   Z 

1991: Het uiteenvallen van de Sovjet-Unie betekende het einde van de Koude oorlog en de opheffing van het Warschau Pact. Die organisatie had vele problemen, zoals de onzekere verhouding van de hervormingsgezinde staten en zware economische crisissen. Ook de oorlog in Joegoslavië staat in verband met de diepgaande veranderingen in het Oosten.

1994: Rusland wordt in de kring van de G-7-Ianden opgenomen en treedt toe tot het "partnerschap voor de vrede" van de NAVO. Als gevolg daarvan heeft Rusland eigen waarnemer bij het Hoofdkantoor van de NAVO in Brussel en het informatiekantoor van NAVO in Moskou.

Maart 1999: NAVO begint tot grote woede van Rusland met bombardementen van Joegoslavië. De betrekkingen tussen Rusland en NAVO worden verslechterd.

Maart 1999: Uit protest tegen de NAVO-luchtactie trok Moskou zijn NAVO-ambassadeur terug en werd het NAVO - informatiekantoor in Moskou gesloten

April 1999: Met zorg werd bij de NAVO geconstateerd dat de Russen zich steeds verder van het bondgenootschap vervreemdden.

Juni 1999: Tijdens vergadering G-8 in Keulen vond een Verzoening tussen Rusland en de NAVO landen plaats.