To rent - Te huur - —даЄтс€ в аренду - in Bilthoven - De Bilt
Office and warehouse - Kantoor met magazijn - ќфис и склад
250 m2 - 5 km. from Center of Utrecht - 40 km. from Amsterdam - € 2.800, per month - near Head office of Rabobank
Tel. +31 30 228 56 56; e-mail: rus_net@rusnet.nl
VIP of Rusnet

RusNet

 www.rusnet.nl Russian versionEnglish version Agenda | Links | Russian CCI  

  Donderdag, 21.10.2021
VIP Rubricator
www.rusnet.nl als startpagina makenToevoegen aan het geselecteerdeinfo@rusnet.nlZoeken in het web
tramp
VIP-Bedrijven
VIP van Rusnet
Rusnet Partners
Nieuws
Encyclopedie
Contact
Weet U, datЕ
 Weet U, datЕ
Alexander Nevski was grootvorst en zoon van vorst Jaroslav van Novgorod.

  RusNet :: Encyclopedie :: K  

Krimoorloq

PrintversiePrintversie

 
 A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   W   Y   Z 

Krimoorlog (ook 7de Russisch-Turkse Oorlog genoemd), oorlogsconflict tussen Rusland en het Osmaanse Rijk, waarin Engeland en Frankrijk tussenbeide kwamen ten gunste van de Turken (1853/54 - 1856).

De aanleiding tot de Krimoorlog was de eis van Rusland aan de Turkse sultan om de heilige oorden in Palestina die hij aan de katholieken had gegeven, terug aan de orthodoxen over te dragen en de christelijke onderdanen van het Osmaanse Rijk bovendien een bevoorrechte plaats te geven onder Russisch protectoraat.

Omdat de sultan dat weigerde, verzekerd van de steun van de West-Europese mogendheden, gaf tsaar Nikolaus I in juli 1853 het bevel aan marschalk Soevorov om de vorstendommen Moldau en Walachei aan de Donau te bezetten.

Elke bemiddelingspoging van de Europese grootmachten, die een machtstoename van Rusland op de Balkan schuwden, faalde.

Zo kwam het in september /oktober 1853 tot de 7de Russisch-Turkse Oorlog, die zich met de interventie van Frankrijk en Engeland (maart 1854) en door de landing van Franse en Engelse troepen op de Krim in september 1854 tot de zogenaamde Krimoorlog uitbreidde.

Dat had Nicolaus I niet verwacht. Eén tegenstander waren er plots drie geworden. De Russische troepen stonden nu tegenover een Engelse - Franse-Turkse overmacht, die door een sterke Engelse vloot werd ondersteund. De strijd speelde zich vanaf dat moment in hoge mate af op de Krim. Tsaar Nicolaus beleefde dit niet meer. Hij stierf in februari 1855.

 De Russische nederlaag werd ook in de hand gewerkt door Oostenrijk, dat naar buiten toe neutraal bleef, maar indirect druk uitoefende op de Russische troepen en hen verzwakte door te dreigen met een opmars in Galicie en Siebenburgen tegen de Russische bezetting van de Donauvorstendommen, waardoor de Russische troepen gedwongen werden zich terug te trekken.

De opvolger van Nicolaus Alexander II slaagde er nog in om de Turkse vesting Kars in Oost-Anatolie te veroveren en zo zijn positie enigszins te verbeteren, maar de oorloog was verloren. In de Vrede van Parijs (30 maart 1856) moest Rusland akkoord gaan met harde voorwaarden.

De Turkse vesting Kars kon weliswaar geruild worden tegen Sevastopol, maar Rusland kon z'n positie op de Balkan niet behouden. Het moest de bezette gebieden ontruimen en de christelijke volkeren op de Balkan gezamenlijk onder het protectoraat van de westerse mogendheden plaatsen. De Zwarte Zee werd geneutraliseerd, wat betekende dat Russische oorlogsschepen er niet meer konden aanleggen en ook de zee werd afgesloten voor alle oorlogsscheepvaart.

De nederlaag in de Krimoorlog en de harde voorwaarden van de Vrede van Parijs waren voor de Russische bevolking een zware slag maar het was ook duidelijk geworden dat Rusland niet meer opgewassen was tegen de moderne 'vooruitgang in het westen. Het einde van de Krimoorlog werd zo voor de binnenlandse politiek het begin van een tijdperk van ingrijpende hervormingen en sociale veranderingen. Die werden door veletijdgenoten toegejuicht.

Exclusieve Partner van de Russische KvK in Nederland
Officiele Partner van de Russische KvK in Nederland
  AFORISME
Berouw is het dessert van het genieten.
W.Reichert
tramp
tramp naar boven  tramp
Adverteren | Contactinformatie | Over Rusnet | Zoeken in het web


eXTReMe Tracker
яндекс цитировани€ Rambler's Top100 © 2003-2012 RusNet
Gemaakt door NeoNet