To rent - Te huur - - in Bilthoven - De Bilt
Office and warehouse - Kantoor met magazijn -
250 m2 - 5 km. from Center of Utrecht - 40 km. from Amsterdam - € 2.800, per month - near Head office of Rabobank
Tel. +31 30 228 56 56; e-mail: rus_net@rusnet.nl
VIP of Rusnet

RusNet

 www.rusnet.nl Russian versionEnglish version Agenda | Links | Russian CCI  

  Maandag, 29.11.2021
VIP Rubricator
www.rusnet.nl als startpagina makenToevoegen aan het geselecteerdeinfo@rusnet.nlZoeken in het web
tramp
VIP-Bedrijven
VIP van Rusnet
Rusnet Partners
Nieuws
Encyclopedie
Contact
Weet U, dat
 Weet U, dat
Wij hebben een elektronische encyclopedie over Rusland...

  RusNet :: Encyclopedie :: K  

Koetoezov, Michail Illarionovitsj

PrintversiePrintversie

 
 A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   W   Y   Z 

De Russische marschalk en Vorst Michail Illarianowitsj Koetoezov (geb. 16.9.1745 in St. Petersburg, gest. 28.4.1813 in Bunzlau), Russisch militair, leerling van graaf -generalissimus Soevorov.

Koetoezov had aan het begin van zijn militaire carrière aan verschillende veldtochten tegen Polen (1764-69) en het Osmaanse Rijk (1768-74 en 1787-92) deel genomen.

In de Europese oorlogen tegen Napoleon I. Werd hij tegen zijn wil in 1805 als opperbevelhebber in de slag bij Austerlitz door de Russische tsaar ingezet en leed hij een hevige nederlaag, wat in 1806 zijn overplaatsing naar Kiev tot gevolg had.

Pas in 1811-1812 keerde het tij ten gunste van hem; Hij leidde een succesvolle oorlog tegen het Osmaanse Rijk en ondersteunde daarbij de stand. In het licht van het dreigende gevaar van Napoleon lukte het hem in 1812 vrede van Boekarest te sluiten, waarna hij zich rustig kon wijden aan de verdediging van zijn vaderland tegen Napoleon.

Tijdens Grote Vaderlandse oorlog 1812 (de zogenaamde veldtocht naar Rusland van Napoleon) gebruikte Koetoezov, die met de sterke en zwakke kanten van zijn land vertrouwd was, een inhaal techniek, waarmee hij Napoleon en zijn Grand Armee (Grote leger) ver in het land lokte, zonder werkelijk ten strijde te trekken.

Zelfs Moskou werd op zijn bevel ontruimd en aan de soldaten van Napoleon, strijdloos, overgelaten. Koetoezov wist zeer goed, dat het tot dan toe sterke Franse leger, zich bij het uitbreken van de bekende strenge Russische winter, zonder voorraad het niet in Moskou uithielden.

De brand van Moskou was de genadeslag. Napoleon moest het veld ruimen en was nu volkomen overgeleverd aan de troepen van Koetoezov. Deze gebeurtenis gaf Koetoezov ook de bijnaam "Leider van de grote vaderlandse oorlog".

Het einde van de Napoleontische oorlogen kon Koetoezov niet meer meemaken. Hij stierf aan het begin van de Vrijheidsoorlog (april 1813) als opperbevelhebber van het Russisch-Pruisisch leger in Schlesien.

Exclusieve Partner van de Russische KvK in Nederland
Officiele Partner van de Russische KvK in Nederland
  AFORISME
Bezit is een vriendschap tussen de mens en de dingen.
J.P.Sartre
tramp
tramp naar boven  tramp
Adverteren | Contactinformatie | Over Rusnet | Zoeken in het web


eXTReMe Tracker
 Rambler's Top100 © 2003-2012 RusNet
Gemaakt door NeoNet