De Nederlands informatief & consulting center
Print versie. Published on site Rusnet.NL 28 augustus 2003
Originalul: http://www.rusnet.nl/nl/encyclo/h/hitler.shtml

Encyclopedie :: H :: Adolf Hitler

 A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   W   Y   Z 

Adolf Hitler, Duits nationaal-socialistisch politicus en dictator.

Adolf Hitler (geb. 20.4.1889 in Braunau onder naam Schekelgruber, gest. 30.4.1945 te Berlijn)

Hitler werd in Oostenrijk geboren als zoon van een douanebeambte. Hij was een tijdlang kunstschilder in Munchen. Hitler meldde zich in 1914 als oorlogsvrijwilliger.

Sinds 1921 was hij leider van de "Nationaal-Socialistische-Duitse-Arbeiderspartij". Na een mislukte staatsgreep werd hij in Munchen in 1923 tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld, waarvan hij slechts acht maanden uitzat. Tijdens zijn gevangenschap schreef hij het eerste deel van "Mein kampf".

Tot 1932 werkte hij aan de opbouw van de NSDAP en de organisatie van de SA en de SS. In 1932 verloor hij de presidentsverkiezingen van Hindenburg.

In 1933 werd Hitler onder meer dankzij de hulp van de Duitse nationalisten (Alfred Hugenberg) rijkskanselier en, na de dood van Hindenburg in 1934, "Fuhrer en rijkskanselier'. Hitler schiep met de "Fuhrerstaat" een dictatuur, en kende zichzelf verregaande beslissingsbevoegdheden toe.

Door zijn zin voor demagogie, door oppervlakkige economische successen en de herhaaldelijke revisies van het verdrag van Versailles, slaagde hij erin de massa voor zich en zijn partij te winnen. Hitler verstevigde z'n positie na de Rohm-Putsch door het invoeren van de zgn. machtigingswetten.

In 1938 werd hij opperbevelhebber van het leger en in 1939 gaf Hitler het bevel Polen binnen te vallen en Tweede wereld oorlog beginnen. In 1941 heeft hij een bevel gegeven om volgens 'BARBAROSSA plan' Rusland binnen te vallen met grote legermacht.

Dit was het begin van een door Duitsland ontketende vernietigingsoorlogen. Hitler gaf bovendien de aanzet tot de zogenaamde "Endlösung" die leidde tot de "Holocaust" .

Tijdens de laatste dagen van het Russisch offensief tegen Berlijn pleegde Hitler zelfmoord.