De Nederlands informatief & consulting center
Print versie. Published on site Rusnet.NL 28 augustus 2003
Originalul: http://www.rusnet.nl/nl/encyclo/g/geografische_gegevens.shtml

Encyclopedie :: G :: Geogravische gegevens

 A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   W   Y   Z 

Geografie:

Het Landschap van Rusland Natuurgebieden

Rusland heeft meerdere grote landschapsbeelden. Ten westen van de Oeral-bergen ligt de Oost-Europese vlakte, ten oosten de West-Siberische vlakte. Deze gaat over in het Midden-Siberische bergland, dat door de Centraal-Jakoetische vlakte wordt onderbroken. In het zuidwesten bevindt zich de Kaukasus. De uitgestrekte steppen in het binnenland zijn voor een groot deel veranderd in landbouwgrond.

Het westelijke, Europese, deel van Rusland reikt tot aan de Oeral en bestaat uit vlaktes met lichte heuvels (tot 366 m). De zuidoostelijke grens was de Kaspische Zee. Rondom dit grote meer, vooral in het noorden, liggen woeste steppen. In het zuiden wordt het begrensd door het Jailagebergte op het deeleiland Krim en door de Kaukasus, in het oosten door het Oeralgebergte, dat zich over 2.300 km uitstrekt van de Noordelijke IJszee tot het Mugodsharbergen tussen de Kaspische zee en het Aralmeer.

Het Aziatische deel van Rusland bestond uit Kaukasus, Tundraland (met randgebergten), en Siberië.

Eilanden
De meeste eilanden liggen in de Noordelijke IJszee, gedeeltelijk verkletsend, bijna allemaal onbewoond. In de Stille Oceaan liggen Sachalin, De Kurilen en de Commandeureilanden.

Klimaat
In het noorden heerst een arctisch klimaat (toendra). In het midden continentaal-gematigd (woud), in het zuiden subtropisch (stede).

In Rusland zijn veel klimaatzones, van arctisch tot subtropisch. Het grootste deel van Rusland ligt echter in een gematigde klimaatzone. Met uitzondering van de kust van de Zwarte Zee liggen de gemiddelde temperaturen onder 0 0C. In de winter is het koud en droog (in Oost-Siberie tot -50 0C), in de zomer kunnen de temperaturen in de steppegebieden oplopen tot gemiddeld 25 0C.

De jaarlijkse neerslag in de Oost-Europese vlakte schommelt rond 650 mm. Naar het oosten wordt deze steeds minder, tot 120 mm in het gebied van de Kaspische Zee.

Enkel en alleen in het zuidoosten en in het gebergte kan de neerslag tot 1.000 mm bedragen.

Bodemschatten
De Russische bodem is een van de rijkste bodem ter wereld. De bodem is rijk aan Goud, Aardolie. Aardaas en Uranium, Diamanten ,Asbest, Steen- en Bruinkolen. IJzererts. Manuaan. Nikkel. Chroom. Kobalt. Wolubdaan. Wolfraam. Vanadium. Zink. Lood. Edel- en Halfedelstenen, Magnesium, Bauxiet. Kwikzilver, Kalium, Zwavel, Bauxiet en veel andere. 

Rivieren en meren

Rivieren:

Rivieren in het Europese deel:
Don, Wolga, Oeral, Onega, Dwina en Petschora.

Rivieren in het Aziatische deel:
Ob, Jenissei, Lena, lndigirska, Kolyma, Amoer, Irtys, Kama, Petschora,

Meren:
Baikalmeer, Chankameer, Ilmenmeer, Kaspische Zee, Ladoqameer, Onegameer, Peipusmeer, Segmeer, Segosero, Taimyrmeer, Witte Meer (Beloje Osero)

Bergen:
Elbrus, Narodnaja gora,Gora Pobeda, Alaid, Bennett, Gora Tjatja, Karymskaja sopka, Bezymjannaja sopka,Maly Semliatschik, Scheltowskaja Sopka, vulkaan Sarytschewa, vulkaan Tolbatschig, Klutsjevskaja Sopka.