To rent - Te huur - - in Bilthoven - De Bilt
Office and warehouse - Kantoor met magazijn -
250 m2 - 5 km. from Center of Utrecht - 40 km. from Amsterdam - € 2.800, per month - near Head office of Rabobank
Tel. +31 30 228 56 56; e-mail: rus_net@rusnet.nl
VIP of Rusnet

RusNet

 www.rusnet.nl Russian versionEnglish version Agenda | Links | Russian CCI  

  Maandag, 29.11.2021
VIP Rubricator
www.rusnet.nl als startpagina makenToevoegen aan het geselecteerdeinfo@rusnet.nlZoeken in het web
tramp
VIP-Bedrijven
VIP van Rusnet
Rusnet Partners
Nieuws
Encyclopedie
Contact
Weet U, dat
 Weet U, dat
Alexander Nevski was grootvorst en zoon van vorst Jaroslav van Novgorod.

  RusNet :: Encyclopedie :: G  

Grote Vaderlandse oorlog tegen frankrijk van 1812

PrintversiePrintversie

 
 A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   W   Y   Z 

De Russische Vaderlandse oorlog van 1812 was een strafmaatregel tegen Napoleon I die na succesvolle verovering van Europa Rusland binnengetrokken.

Nadat Napoleon een leger (Grand Armee) van ongekende omvang 600 000 mensen verzamelde en zette onverwacht koers naar Rusland, begon in Rusland voorbereiding van massale verzet tegen Franse leger.

Het Russische leger bestond uit drie delen en had 210 000 soldaten. De Russische legertop: generaal Barklai de Tolli, generaal Bagration en generaal Tormasov om grote nederlaag te voorkomen, probeerden het Russische leger dieper in het land te verenigen.

Na zware maar zegenrijke gevechten bij Smolensk (augustus 1812) heeft de Russische tsaar Michail Koetoezov tot bevelhebber benoemd en onder leiding van de 67-jarige Russische maarschalk Koetoezov heeft Russisch - Franse oorlog een nieuwe impuls gekregen.

In deze veldtocht naar Rusland van Napoleon gebruikte Koetoezov, die met de sterke en zwakke kanten van zijn land vertrouwd was, een inhaal techniek, waarmee hij Napoleon en zijn Grand Armee (Grote leger) ver in het land lokte, zonder werkelijk ten strijde te trekken.

Michail Koetoezov bereide de 120 000 Russische soldaten voor een grote veldslag tegen Franse leger. Op een afstand van 120 km. van Moskou had hij een goede positie gekozen op een veld dat Borodino heet.

5 september 1812 moest Napoleon het Russische leger aanvallen. De veldslag duurde drie dagen.

7 september 1812, verloren 60 000 soldaten en officieren, moest Napoleon met de aanvallen ophouden. Maar de Russische legertop heeft ook besloten op een andere, gunstige gelegenheid voor aanval van het Russische leger te wachten. Het was de slimme tactiek van terugtrekken en afwachten.

Zelfs Moskou werd op zijn bevel ontruimd en aan de soldaten van Napoleon, strijdloos, overgelaten. Koetoezov wist zeer goed, dat het tot dan toe sterke Franse leger, zich bij het uitbreken van de bekende strenge Russische winter, zonder voorraad het niet in Moskou uithielden.

De brand van Moskou was de genadeslag. Napoleon moest het veld ruimen en was nu volkomen overgeleverd aan de troepen van Koetoezov. Deze gebeurtenis gaf Koetoezov ook de bijnaam "Leider van de grote vaderlandse oorlog".

Want hoewel Napoleon op 14 september Moskou bereikte, waar hij bleef tot oktober, kon hij na de Borodino nederlaag het grote Rusland niet veroveren. Hij bod aan de Russische tsaar een vrede af te sluiten. Maar Tsaar Alexander I was echter niet bereid om op de vredesvoorstellen van Napoleon I in te gaan. Hij speelde de uitgestrektheid van het land uit als troef en paste de tactiek van massale verzet tegen het leger van Napoleon toe.

In Rusland groeide massale beweging van partizanen tegen Franse aanvallers. Dat bleek inderdaad lonend. Toen de hoofdstad Moskou, veeleer uit onachtzaamheid dan met opzet, door brand werd verwoest en de winter aanbrak, werd Napoleon op 19 oktober gedwongen aan de terugtocht te beginnen.

Die terugtocht werd een ware marteling voor het al sterk uitgedunde leger: honger, koude (tot -30 graden), ziektes en achtervolgingen door Russische partizanen en kozakken deden het volledig in elkaar storten.

Er bleef Napoleon niets anders over dan: zijn troepen in het geheim te verlaten en als boer verkleed in een slede naar Parijs terug te keren.

Daar bracht hij een nieuw leger op de been om zich te verdedigen in de Vrijheidsoorlogen die in Europa uitbraken.

Daarom wordt de Russische Veldtocht bij Borodino beschouwd als de aanleiding voor de opkomst van de nationale Europese vrijheidsbewegingen en zo ook om rechtstreeks voor de ineenstorting van de heerschappij en de macht van Napoleon.

Exclusieve Partner van de Russische KvK in Nederland
Officiele Partner van de Russische KvK in Nederland
  AFORISME
Bezit is een vriendschap tussen de mens en de dingen.
J.P.Sartre
tramp
tramp naar boven  tramp
Adverteren | Contactinformatie | Over Rusnet | Zoeken in het web


eXTReMe Tracker
 Rambler's Top100 © 2003-2012 RusNet
Gemaakt door NeoNet