To rent - Te huur - - in Bilthoven - De Bilt
Office and warehouse - Kantoor met magazijn -
250 m2 - 5 km. from Center of Utrecht - 40 km. from Amsterdam - € 2.800, per month - near Head office of Rabobank
Tel. +31 30 228 56 56; e-mail: rus_net@rusnet.nl
VIP of Rusnet

RusNet

 www.rusnet.nl Russian versionEnglish version Agenda | Links | Russian CCI  

  Donderdag, 21.10.2021
VIP Rubricator
www.rusnet.nl als startpagina makenToevoegen aan het geselecteerdeinfo@rusnet.nlZoeken in het web
tramp
VIP-Bedrijven
VIP van Rusnet
Rusnet Partners
Nieuws
Encyclopedie
Contact
Weet U, dat
 Weet U, dat
East-West Development Group is an association of West-European consulting firms, targeting on East - West development projects.

  RusNet :: Encyclopedie :: G  

Gorbatsjova, Raisa Maksimovna

PrintversiePrintversie

 
 A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   W   Y   Z 

Raisa Maksimovna Gorbatsjova, de vrouw van de voormalige Sovjetleider Michail Gorbatsjov, is 21.09.99 in het academisch ziekenhuis van Munster overleden. Ze is 67 jaar geworden.

Haar echtgenoot, die de Sovjet-Unie van 1985 tot 1991 bestuurde, was aan haar zijde. Raisa zal de geschiedenis ingaan als de eerste Russische First Lady.

Echtgenotes van partijleiders bleven in de Sovjet-Unie op de achtergrond, of waren onzichtbaar. Raisa echter was een elegante verschijning, die haar man ondersteunde bij de hervormingen die leidden tot de ineenstorting van de Sovjet-Unie.

Ze werd in januari 1932 als Raisa Titorenko geboren in een arm arbeidersgezin in het Zuid-Siberische Roebtsovsk. Tijdens haar studie sociologie in Moskou leerde ze Michail kennen en in 1953 trouwden zij, ondanks de antipathie die ze meteen opriep bij zijn moeder.

Een ontwikkelde, actieve, modebewuste en elegante vrouw die haar zegje kon doen (en deed) en die over een eigen persoonlijkheid beschikte.

Op de eerste reizen van Gorbatsjov werd ze nog wel eens aangezien voor zijn tolk. Maar al gauw was Raisa Gorbatsjova vaker op de Westerse televisieschermen te zien dan haar echtgenoot: een bijna 'Amerikaanse' First Lady, wier optreden in niet geringe mate bijdroeg tot het succes van het charme-offensief van haar man in de richting van het Westen. Toen bracht ze samen met Gorbatsjov, op dat moment nog de tweede man in de Sovjet-Unie, een officieel bezoek aan Engeland, waar ze meteen het hart van de Britten en vooral ook van de Britse pers wist te veroveren.

Wie was toch die goedlachse, 'petite', elegant geklede dame? Gorbatsjovs tolk? Nee, het was Raisa Maximovna Gorbatsjova.

Bij het vertrek van het echtpaar Gorbatsjov schreef de 'Daily Mirror' dat de elegante Raisa als 'first lady' in het Amerikaanse Witte Huis niet zou misstaan. Zo was de mythe van Raisa als de eerste 'first lady' uit de Russische geschiedenis feitelijk al geboren toen zij nog helemaal geen 'pjervaja ledi' (first lady) was.

Haar glimlach, maatkleding en kennis van het Engels bleken voor het bewerkstelligen van de ontspanning tussen Oost en West effectiever dan de veertig jaar Koude-Oorlogsdiplomatie van daarvoor.

Al snel was ze van de voorpagina's niet meer weg te slaan. De Gorbatsjovs droegen de 'perestrojka' en 'glasnost' op hun vele buitenlandse reizen uit als een geloof. Gorbatsjov gaf al spoedig toe dat hij alles, ook staatszaken, met zijn vrouw besprak; een bekentenis die kort daarvoor van een Russische leider onmogelijk zou zijn geweest. Voor de Sovjet-burger was verder duidelijk dat Raisa veel invloed had op haar man, en al dan niet impliciet op diens beleid, en ook daaraan was die Sovjet-burger allerminst gewend. Zijzelf sprak overigens tegen dat ze invloed uitoefende, maar Gorbatsjov heeft wel bekend alle partij- en staatszaken met zijn vrouw te bespreken - hetgeen simpelweg ondenkbaar zou zijn geweest onder zijn voorgangers.
Aan haar invloed was te danken dat veertig procent van de fondsen voor de ziekenzorg in de Sovjet- Unie werd bestemd voor de bescherming van moeder en kind in de ziekenhuizen en sommige waarnemers menen dat het desastreuze project voor de omleiding van de noordwaartse loop van de grote Siberische rivieren dankzij haar verzet naar de prullenbak verdween. Ze steunde verder stichtingen op het gebied van cultuur en ziekenzorg, vooral ten behoeve van kinderen.

Maar hoe populair in het westen ook, in de Sovjet-Unie zelf werd Raisa door het gros van de Russische vrouwen simpelweg verguisd. Terwijl in Moskou suiker, thee, koffie, boter en brood op de bon waren, deed Raisa in Parijs inkopen met creditcards en werd ze als eregast ontvangen op een show van modekoning Pierre Cardin.

De sociologe en filosofe, die haar man in de jaren vijftig had leren kennen aan de Moskouse Staatsuniversiteit, was ineens dol op parfums van Yves Saint-Laurent. En op aandacht.

Ze doceerde filosofie tot 1986. Toen haar man in 1985 partijleider werd, gaf Raisa, docente in de marxistisch-leninistische filosofie, haar baan op. Na de communistische coup tegen haar man in augustus 1991 kreeg ze een hersenbloeding; ze bracht achttien dagen in het ziekenhuis door.

Raisa Gorbatsjova schreef het boek 'Ik hoop'.

Paradoxaal genoeg begonnen er in Rusland pas op grote schaal sympathiebetuigingen te komen toen duidelijk werd dat Gorbatsjova ernstig ziek was. De Gorbatsjov Stichting in Moskou heeft de laatste weken duizenden brieven en geldzendingen ontvangen. In telefoontjes werd verzekerd dat voor haar gezondheid werd gebeden en er werden di;ten gestuurd, en zelfs kruiden, die haar zouden kunnen redden.

Ze werd op 25 juli in Munster in het ziekenhuis opgenomen met leukemie (bloedkanker). Haar zuster Loedmila kwam nog, dankzij een interventie van premier Poetin (een bewonderaar van Gorbatsjov) uit Oefa in de Oeral over voor een beenmergtransplantatie, maar daarvoor was Raisa al te verzwakt; bovendien stierf Loedmila's man, zodat zij - de enig mogelijke donor voor Raisa - overhaast naar Oefa moest terugkeren.

Michail Gorbatsjov was met hun dochter Irina bijna onafgebroken aan het ziekbed van zijn 'Raja' gebleven. "We verlaten Munster samen", zei hij. Michail Gorbatsjov verscheen vanuit Munster met vochtige ogen in de camera kijkend, hopend op een wonder.

Maar het wonder geschiedde niet. En nu Raisa is gestorven lijkt met name een groot deel van de vrouwelijke natie in Rusland in stille rouw gedompeld.

Exclusieve Partner van de Russische KvK in Nederland
Officiele Partner van de Russische KvK in Nederland
  AFORISME
Berouw is het dessert van het genieten.
W.Reichert
tramp
tramp naar boven  tramp
Adverteren | Contactinformatie | Over Rusnet | Zoeken in het web


eXTReMe Tracker
 Rambler's Top100 © 2003-2012 RusNet
Gemaakt door NeoNet