De Nederlands informatief & consulting center
Print versie. Published on site Rusnet.NL 28 augustus 2003
Originalul: http://www.rusnet.nl/nl/encyclo/f/familie.shtml

Encyclopedie :: F :: De Familie

 A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   W   Y   Z 

De Familie, door de Russische pers steevast geschreven met een hoofdletter, staat voor de handvol mensen die toegang hebben tot president Boris Jeltsin: zijn dochter Tatjana Djatsjenko, de chef van de Kremlinstaf Volosjin, de ghostwriter van zijn memoires Joemasjev, de oliemagnaat Roman Abramovitsj en de "moderne Raspoetin", zakentycoon en meesterintrigrant Boris Berezovski.

De vijf hebben met elkaar gemeen dat niemand ze heeft gekozen en dus aan niemand verantwoording hoeven af te leggen. Maar volgens hun tegenstanders zijn ze met hun achterkamertjespolitiek in staat de koers van Rusland te bepalen.

"De familie" wil de overgang naar een nieuw presidentschap regisseren, met een man als Poetin aan het hoofd, die hen immuniteit voor vervolging garandeert. Want Jeltsins jongste dochter en presidentieel adviseur, Tatjana Djatsjenko, werdt samen met de invloedrijke zakentycoons Berezovski en Abramovitsj, Jeltsins vroegere adviseur Joemasjev en huidige stafchef Volosjin, genoemd in tal van corruptieschandalen.

Veel Russen zijn door de machinaties aan de top cynisch geworden over de politiek. Ex-dissident en schrijver Solzjenitsyn verwoorde dit gevoel toen hij onlangs zei dat Rusland geen democratie is.
'Er is vandaag de dag iemand achter de schermen die iets totaal oncontroleerbaars doet met onze regering, ons land, en ons leven. Wat we hebben is een oligarchie.'