De Nederlands informatief & consulting center
Print versie. Published on site Rusnet.NL 28 augustus 2003
Originalul: http://www.rusnet.nl/nl/encyclo/e/ekatherina_II.shtml

Encyclopedie :: E :: Ekatherina II, tsaritsa van Rusland

 A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   W   Y   Z 

Ekatherina de Grote (geb. 2.5.1729 Stettin, gest. 17.11.1796 Tsarskoje Selo), keizerin van Rusland van 1762 tot 1796.

Ekatherina werd geboren als de Duitse prinses van Anhalt-Zerbst. Op jonge leeftijd werd ze uitgekozen als toekomstige gemalin van de Russische troonopvolger Peter III, met wie ze in 1745 in het huwelijk trad. Al heel snel na diens troonsbestijging in 1762 werd de begaafde Ekatherina het middelpunt van de oppositie tegen het bewind van haar man.Een complot bracht Ekatherina op de troon; Peter III werd kort daarop vermoord.

De nieuwe heerseres voerde in de eerste jaren van haar regering een aantal dubieuze hervormingen door. Hoewel ze veinsde de verschillende maatschappelijke klassen meer bij het bestuur te betrekken, liet ze de macht van de adel in feite onaangetast. Zo slaagde ze in haar opzet om de steun van de verschillende bevolkingsklassen te verwerven.

In de traditie van haar voorganger Peter de Grote hervormde zij de staat verder naar het beeld van West-Europa en werd ook het culturele leven op de leest van de Verlichtinci geschoeid. Op het terrein van de buitenlandse politiek slaagde zij erin om Rusland verder uit te bouwen tot een Europese grootmacht en om Polen onder Russische invloed te brengen. Tussen 1772 en 1795 zou geheel oostelijk Polen bij Rusland ingelijfd worden. In het Zwarte Zeegebied verving Rusland Turkije als de dominante macht.

Na 1789 werd Ekatherina's bewind in toenemende mate despotisch. Naar verluidt zou niet en keel het uitbreken van de Franse Revolutie hiervoor verantwoordelijk z'n geweest, maar ook Ekatherina's eeuwige Liefdesperikelen.