De Nederlands informatief & consulting center
Print versie. Published on site Rusnet.NL 28 augustus 2003
Originalul: http://www.rusnet.nl/nl/encyclo/d/donskoi.shtml

Encyclopedie :: D :: Dimitri Donskoi

 A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   W   Y   Z 

Dimitri Donskoi, vorst van Moskou vorstendom (1359-1389).

In de XIVde en XVde eeuw verenigden zich de Russische vorstendommen rond Moskou in hun strijd tegen juk van de Tataren. Onder leiding van brave en moedige vorst Dimitri Donskoi (kleine zoon van Ivan Kalita) werd het Russische leger sterk genoeg om tegen honderden duizend mongolen-tataren onder leiding Mamai en zijn bondgenot Litouwse vorst Jagailo te strijden.

In het jaar 1380 Mamai en Jagailo met het leger van 300 000 mensen ondernamen een mars naar Moskou. Om de verwoestingen van de Russische landen te voorkomen, verenigeden Vladimir, Jaroslavl, Rostov, Kostroma en andere vorstendommen zich onder leiding van Dimitri Donskoi tegen het vijandelijke leger.

8 september 1380 hebben 150 000 russen verzamelden zich op een oppervlakte langs de rivieren Don en Neprjadva, dat Kulikovo veld wordt genoemd.

Het was een van de massale veldslagen in de geschiedenis van de middeleeuw. Dankzij slimme oorlogstactiek van Dimitri Donskoi konden Russen een overwinning bereiken bij Koelikovo veldslag en de bevrijding van het land van het juk van de tataren bespoedigen.