To rent - Te huur - - in Bilthoven - De Bilt
Office and warehouse - Kantoor met magazijn -
250 m2 - 5 km. from Center of Utrecht - 40 km. from Amsterdam - € 2.800, per month - near Head office of Rabobank
Tel. +31 30 228 56 56; e-mail: rus_net@rusnet.nl
VIP of Rusnet

RusNet

 www.rusnet.nl Russian versionEnglish version Agenda | Links | Russian CCI  

  Maandag, 29.11.2021
VIP Rubricator
www.rusnet.nl als startpagina makenToevoegen aan het geselecteerdeinfo@rusnet.nlZoeken in het web
tramp
VIP-Bedrijven
VIP van Rusnet
Rusnet Partners
Nieuws
Encyclopedie
Contact
Weet U, dat
 Weet U, dat
Alexander Nevski was grootvorst en zoon van vorst Jaroslav van Novgorod.

  RusNet :: Encyclopedie :: D  

Duma

PrintversiePrintversie

 
 A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   W   Y   Z 

Duma, Doema (=Gedachten), het Russische lagerhuis.

Als gevolg van de eerste Russische Burgerlijk-democratische revolutie werd er in het jaar 1905 een volksvertegenwoordiger Parlement (Duma) opgericht. De eerste Doema werd bijeengeroepen door tsaar Nicolaas II in 1906 dat bestond tot 1917.

Nadat de Sovjet Unie uiteenviel en Russische president Boris Jeltsin had in 1993 met geweld het Sovjetrussische parlement (Hoogste Raad van Rusland) ontbieden, wordt Rusland bestuurd door een tweekamerparlement,"Federale bijenkomst", bestaande uit de Duma(450 afgevaardigden, voor de helft volgens de verhouding en meerderheids verkiezingsrecht verkozen) en de Federatieraad (hoger huis, 178 afgevaardigden).

Eerste keer werd een nieuwe Duma op 12.12.1993 wel gekozen, maar de hervormingspartijen behaalden zulke slechte resultaten dat Jeltsin weer geen meerderheid achter zich had.

Bij de laatste parlementsverkiezingen op 17.12.1995 haalden de partijen die Jeltsin`s politiek steunden, opnieuw geen meerderheid; verkiezingswinnaars waren de Communistische Partij van Zjoeganov (22,3 % van de stemmen) en op de tweede plaats de nationalistische Liberaal-democratische Partij (LDPR) van Zjirinovskij (11,0 % van de stemmen).

Doemvoorzitter communist Gennadi Seleznjev geworden.

Nieuwe Parlementverkiezingen vinden plaats 19.12.1999

Op 19 december worden er in Rusland parlementsverkiezingen gehouden. Van de 146 miljoen inwoners mogen er ongeveer 107 miljoen hun stem uitbrengen. De kiesgerechtigde leeftijd is 18 jaar. Het gaat om de derde parlementsverkiezingen sinds het ineenstorten van de Sovjetunie in 1991. Ruim 20 partijen doen een gooi naar een aantal van de 225 zetels in de Doema, die via partijlijsten worden gekozen (de andere 225 zetels worden via het districtenstelsel verdeeld). Slechts een tiental grotere groeperingen zal naar verwachting de kiesdrempel van 5 procent halen.

Kandidaten die zich verkiesbaar stellen voor de Doema moeten minstens 21 jaar oud zijn. Kandidaten in de kiesdistricten kunnen gelieërd zijn aan politieke partijen of onafhankelijk. Er zijn 3698 kandidaten ingeschreven op 27 partij - en coalitielijsten. Bij de verkiezingen via de partijlijsten geldt een kiesdrempel van 5 procent. In de districten hebben zich 2718 kandidaten ingeschreven, gemiddeld twaalf tot dertien liefhebbers per district. In één district zijn de verkiezingen uitgesteld tot volgend jaar: Tsjetsjenië. De belangrijkste partijen en blokken die aan de verkiezingen deelnemen:

COMMUNISTISCHE PARTIJ: De CPRF (Communistische partij van de Russische Federatie) is momenteel met 157 zetels de grootste partij in de Doema, en zal dit volgens de opiniepeilingen ook na deze kiesgang blijven.

VADERLAND - HEEL RUSLAND: Dit centrum-linkse blok werd in augustus met veel tam-tam gevormd toen de partij van de populaire Moskouse burgemeester Loezjkov en de voormalige premier Primakov. Vaderland, samenging met een groepering van machtige regionale Russische leiders (Heel Rusland).

JEDINSTVO : Het verkiezingsblok 'Eenheid' is nog geen drie maanden oud, maar geniet een stijgende populariteit. Volgens opiniepeilingen kan het blok, geleid door de gerespecteerde minister van Rampenbestrijding Sjoigoe, rekenen op 10 tot 20 procent van de stemmen. 'Eenheid' is de partij van de macht, maar door de populariteit van premier Poetin die het blok steunt, werkt dit niet in haar nadeel.

ONS HUIS IS RUSLAND (NDR): De partij van voormalig premier Tsjernomyrdin heeft in de huidige Doema nog 51 zetels, de tweede partij na de Communisten. Maar sinds Tsjernomyrdin door president Jeltsin is ontslagen en de NDR haar status als 'regeringspartij' kwijt is, is het verval toegeslagen. De conservatieve NDR mag volgens peilingen blij zijn als zij de kiesdrempel van 5 procent haalt.

JABLOKO: De liberale partij geleid door de econoom Grigori Javlinski. Pleit voor meer economische ervormingen, maar is tegen de 'schoktherapie', die eerder werd doorgevoerd. Belooft op te treden tegen de corruptie en de middenstand te stimuleren en te verdedigen.

DE UNIE VAN RECHTSE KRACHTEN (SPS): Een coalitieblok waarin zich een aantal kleine liberale partijen hebben verenigd, waaronder de Rechtse Zaak van voormalig vice-premier Tsjoebais en Nieuwe Kracht van voormalig premier Kirijenko. Het blok streeft naar een westerse liberaal-democratische model met een vrije markteconomie.

Hoewel er aan de Russische parlementsverkiezingen van 19 december maar liefst 27 politieke partijen meedoen, spelen er in de verkiezingscampagne maar twee een rol van betekenis. Dat zijn de partijen Vaderland-Al-Rusland en Eenheid. De reden hiervoor zijn de voor het land veel belangrijkere presidentsverkiezingen, die al binnen een half jaar zullen plaatshebben. Hierin zullen naar verwachting drie kandidaten centraal staan: de huidige premier Vladimir Poetin, de voormalige premier Jevgeni Primakov en de huidige Moskouse burgemeester Joeri Loezjkov.

Hun kansen op het presidentschap worden in grote mate beïnvloed door de uitslag van de huidige parlementsverkiezingen. Hoe meer stemmen de aan hen gelieerde politieke partij krijgt, hoe sterker de kandidaten staan bij de slag om 's lands hoogste post.

Poetin is de officiele kandidaat van president Jeltsin en heeft daardoor automatisch de steun van de twee maanden terug opgezette Kremlinpartij Eenheid. Zowel Primakov als Loezjkov zijn de kandidaten van de in augustus opgezette partij Vaderland-Al-Rusland, die een uitgesproken criticaster is van de huidige Russische president en zijn staf, doorgaans aangeduid met het Kremlin. Beide partijen beschikken dankzij de steun van 's lands machtigste politici en oligarchen over vrijwel onbeperkte propagandistische en financiële middelen, die vrijwel alle andere deelnemende partijen ontberen.

Zij konden daardoor eerder en op grotere schaal campagne voeren voor de parlementsverkiezingen dan anderen. Terwijl de deelnemende partijen bijvoorbeeld pas vanaf eind november officieel zendtijd kregen toebedeeld, zag zowel Vaderland-Al-Rusland als Eenheid kans om ruim daarvoor al grootscheeps hun ideeen onder het volk te verspreiden. En wat misschien nog belangrijker is, te agiteren tegen de concurrent. Een essentiële rol hierbij spelen de Russische media, die voor het overgrote deel onder de invloedssfeer van een van deze twee partijen terecht zijn gekomen.

Gevolg is dat vrijwel alle Russische kranten en televisiezenders de afgelopen maanden zijn omgevormd tot propaganda-organen voor Eenheid en het Kremlin of voor Vaderland-Al-Rusland. Bij deze felle propaganda-oorlog schuwen de beide deelnemers geen enkel middel. Zo beschuldigen de Kremlingezinde media Loezjkov en Primakov al maanden onophoudelijk van de meest iteenlopende zware misdaden, terwijl de Vaderland-Al-Rusland-media zonder onderbreking het Kremlin en zijn partij Eenheid steevast in verband brengen met de criminele wereld.

In de huidige Russische verkiezingscampagne is dan ook nauwelijks ruimte voor reële politieke issues, en andere politieke partijen komen nagenoeg niet aan bod. Zelfs Ruslands grootste partij, de communisten, is opvallend afwezig. Haar presidentskandidaat Gennadi Zjoeganov wordt namelijk bij voorbaat niet als serieuze kanshebber gezien bij de presidentsverkiezingen van juni volgend jaar. En dat lijkt de enige factor van belang te zijn bij de huidige verkiezingscampagne in Rusland.

Exclusieve Partner van de Russische KvK in Nederland
Officiele Partner van de Russische KvK in Nederland
  AFORISME
Bescheidenheid: de kunst om de anderen al het goede te laten zeggen dat je van jezelf denkt.
Ph.Bouvard
tramp
tramp naar boven  tramp
Adverteren | Contactinformatie | Over Rusnet | Zoeken in het web


eXTReMe Tracker
 Rambler's Top100 © 2003-2012 RusNet
Gemaakt door NeoNet