To rent - Te huur - - in Bilthoven - De Bilt
Office and warehouse - Kantoor met magazijn -
250 m2 - 5 km. from Center of Utrecht - 40 km. from Amsterdam - € 2.800, per month - near Head office of Rabobank
Tel. +31 30 228 56 56; e-mail: rus_net@rusnet.nl
VIP of Rusnet

RusNet

 www.rusnet.nl Russian versionEnglish version Agenda | Links | Russian CCI  

  Maandag, 29.11.2021
VIP Rubricator
www.rusnet.nl als startpagina makenToevoegen aan het geselecteerdeinfo@rusnet.nlZoeken in het web
tramp
VIP-Bedrijven
VIP van Rusnet
Rusnet Partners
Nieuws
Encyclopedie
Contact
Weet U, dat
 Weet U, dat
East-West Development Group is an association of West-European consulting firms, targeting on East - West development projects.

  RusNet :: Encyclopedie :: D  

Dekabristen

PrintversiePrintversie

 
 A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   W   Y   Z 

Dekabristen [Russisch 'dekabr' = december].

Na de dood van Tsaar Alexander I (1.12.1825) ontstond er in Rusland een onenigheid over de troonsopvolging. Weliswaar was nog voor het aftreden van Alexander duidelijk geworden, dat de jongste van zijn broers Nikolaus, in de plaats zou komen van de oudere Constantijn, maar Alexanders plotselinge dood leidde tot onenigheid tussen de broers.

Nog voor er een oplossing bereikt kon worden, grepen hervormingsgezinde jonge Russische officieren en adellijke op 26 december 1825 in St. Petersburg naar de wapenen, om de autocratische regeringsvorm van de Tsaren te vervangen voor een Liberaal systeem.

De aanvoerders van de Dekabristen opstand hadden allen deel genomen aan de Bevrijdingsoorlogen tegen Napoleon en waren tijdens hun bezettingstijd in Frankrijk in contact gekomen met de ideeën van de Franse revolutie. Daarom was het niet verwonderlijk, dat zij bij hun terugkeer in Rusland de verstikkende atmosfeer van de reactionaire politiek van Alexander I nog drukkender ervaarden.

Een eerste organisatie vond in volledig legale genootschappen plaats, die voor ideeën uit het Westen, als liberalisme, afschaffing van het lijfeigenschap en een constitutionele monarchie waren.

Toen deze genootschappen na 1822 officieel verboden werden, vonden zich al snel twee grote illegale geheime genootschapen: de "Noordelijke bond", gevestigd in Petersburg en gematigde leden, en de radicalere "Zuidelijk bond" uit de Oekraïne.

De dood van Alexander I leidde binnen deze groeperingen tot ongeorganiseerde acties: er ontstonden muiterijen en opstanden, die Nikolaus I, de toekomstige Tsaar, met zijn troepen maar moeilijk kon verslaan.

De Dekabristenleiders gaven zich over en werden voor hun bekentenis van de opstand bitter gestraft:

Ofschoon in de 18e eeuw onder Tsarin Elisabeth de doodsstraf officieel was afgeschaft, liet Nikolaus I vijf van de aanvoerderterechtstellend en veroordeelde de anderen, ongeveer honderd personen, tot een jaarigdurige dwangarbeid in Siberië.

Pas in 1856, bij de kroning van Alexander II. kregen zij gratie.

Voor het Russische volk zijn de Dekabristen vooral door hun harde lot steeds als revolutionaire vrijheidshelden vereerd.

Exclusieve Partner van de Russische KvK in Nederland
Officiele Partner van de Russische KvK in Nederland
  AFORISME
Berouw is het dessert van het genieten.
W.Reichert
tramp
tramp naar boven  tramp
Adverteren | Contactinformatie | Over Rusnet | Zoeken in het web


eXTReMe Tracker
 Rambler's Top100 © 2003-2012 RusNet
Gemaakt door NeoNet