De Nederlands informatief & consulting center
Print versie. Published on site Rusnet.NL 28 augustus 2003
Originalul: http://www.rusnet.nl/nl/encyclo/c/cprf.shtml

Encyclopedie :: C :: CPRF

 A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   W   Y   Z 

Gennadi Zjoeganov Leider van de Communistische partij van de Russische Federatie

Sinds 1991 is de Communistische partij van de Russische Federatie opvolger van de Communistische partij van de Sovjet unie.

"De Communistische Partij van de Russische Federatie" (officiële site) Gennadi Zjoeganov (fractievoorzitter, voormalige secretaris van het Centaal Comité van de CPSU), Gennadi Seleznjev (DUMA- voorzitter, vroeger hoofdredacteur van "Komsomolskaja pravda"), Egor Stroev (Voorzitter van de Federatie raad), Vladimir Ryzjkov (voormalige minister-president van de USSR), Anatoli Loekjanov (Voormalige voorzitter van de Opperste Raad van de USSR) , Albert Makasjov (Reserve-generaal van het sovjet leger)

Communistische Partij: De KPRF (Communistische partij van de Russische Federatie) is momenteel met 157 zetels de grootste partij in de Doema, en zal dit volgens de opiniepeilingen ook na deze kiesgang blijven. Anders dan de voormalige communisten in Centraal-Europese landen heeft de KPRF nauwelijks de ommezwaai naar de sociaal-democratie gemaakt. De partij streeft naar een socialistische, collectief georganiseerde maatschappij en een regering van sovjets. Het belangrijkste gedeelte van de economie moet centraal worden gepland, hoewel in enkele gevallen privé-bezit en de werking van de markt wel zouden worden toegestaan.
Leider Gennadi Zjoeganov heeft zijn partij de afgelopen jaren in sterk nationalistisch vaarwater gebracht. De KPRF noemt zich een 'nationaal-patriottische' partij, die de belangen van een machtig 'Vaderland' voorstaat. Het kapitalistische westen wil volgens Zjoeganov Rusland knechten en gebruikt daarvoor een regime van verraders die het land te gronde richten.