De Nederlands informatief & consulting center
Print versie. Published on site Rusnet.NL 28 augustus 2003
Originalul: http://www.rusnet.nl/nl/encyclo/c/chroesjtsjov.shtml

Encyclopedie :: C :: Chroesjtsjov, Nikita

 A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   W   Y   Z 

Eerste secretaris (=secretaris-generaal) van de CPSU (1953-1964)

Nikita Chroesjtsjov (geb. 1894, gest. 1971), Sovjetrussisch politicus. Voormalige partijchef van de Oekraïense en Mokumse partijbonden. Sinds 1953 eerste secretaris van het Centraal Comite van de CPSU. Vanaf 1958 was Chroesjtsjov voorzitter van de ministerraad.

Na de dood van Stalin werd door hem in de binnenlandse politiek een proces van ontstalinisering (zie stalinisme) ingezet, in de buitenlandse politiek een proces tot een politieke coëxistentie met de kapitalistische staten. 1953-Na Stalin`s dood werd de Sovjet-Unie samen met de VS de grootste wereldmacht. Stalin`s opvolger Malenkow regeerde tot 1955. Zijn opvolgers waren Bulganin en dan Chroesjtsjiow.

In 1956 bewees Chroesjtsjow een eerbetoon aan het stalinisme. Er werd propaganda gevoerd over het vreedzame bestaan van socialistische en kapitalistische landen, maar gelijktijdig werd een Hongaarse opstand(1956) bloedig onderdrukt.

Tijdens Chroesjtsjow ontwikkelde de Sovjet Unie succesvol eigen ruimtevaart - programma.

In 1957 vond de lancering plaats van de eerste kunstmatige satelliet van de mensheid: de Russische "Sputnik" 1 (Hoofdontwerper Sergei Koroljov)

1954: De Russische semi - eiland Krim werd door Chroesjtsjow bij de Oekraïne gevoegd

1961: De eerste bemande vlucht rond de aarde in een Windveer werd in 1961 gerealiseerd door de USSR. Juri Gagarin deed dat met de "Wostok 1" die de eerste mens in het heelal was gelanceerd.

1965: In 1965 verliet de Sovjetrussische kosmonaut Alexei Leonow z'n ruimteveer en zweefde als eerste mens vrij in het heelal dichtbij de aarde.

Vanaf 1958 werd Chroesjtsjow alleenheerser, de binnenlandse politiek werd geliberaliseerd. Ideologie werd steeds belangrijker in het staatsapparaat.

1958: De Sovjet-Unie startte onderhandelingen met China.

1960: Ideologische strijd tegen dissidenten( Pasternak)

1962: leidde de Cubacrisis bijna tot een derde wereldoorlog.

1962: harde optreden tegen stakers in Novo-Tsjerkask

1964: Wegens spanningen in het binnenlandse beleid groeide ontevredenheid tussen partijgenoten van Chroesjtsjow.

Tijdens zijn vakantie in 1964 werd hij ten val van wege ontevrijdingsheid van zijn partijgenoten met name van Brezjnev en KGB gebracht. Toen werd Brezjnev de nieuwe partijchef en Kossygin minister-president.

Het is ook wel in de Russische geschiedenis "partijgreep tegen Chroesjtsjow" genoemd.