To rent - Te huur - - in Bilthoven - De Bilt
Office and warehouse - Kantoor met magazijn -
250 m2 - 5 km. from Center of Utrecht - 40 km. from Amsterdam - € 2.800, per month - near Head office of Rabobank
Tel. +31 30 228 56 56; e-mail: rus_net@rusnet.nl
VIP of Rusnet

RusNet

 www.rusnet.nl Russian versionEnglish version Agenda | Links | Russian CCI  

  Maandag, 29.11.2021
VIP Rubricator
www.rusnet.nl als startpagina makenToevoegen aan het geselecteerdeinfo@rusnet.nlZoeken in het web
tramp
VIP-Bedrijven
VIP van Rusnet
Rusnet Partners
Nieuws
Encyclopedie
Contact
Weet U, dat
 Weet U, dat
Februarirevolutie - Burgerlijk-liberale Februarirevolutie was in 1917...

  RusNet :: Encyclopedie :: B  

Bevrijdingsoorlogen of Vrijheidsoorlogen

PrintversiePrintversie

 
 A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   W   Y   Z 

Oorlogen van de jaren 1813 tot 1815 tegen Napoleon.

De achtergrond van de Bevrijdingsoorlogen was gelegen in het mislukken van de veldtocht van Napoleon tegen Rusland in 1812 en de daarmee gepaard gaande ineenstorting van het Grand Armee (Grote Leger). Toen de verzwakking van de macht van Napoleon zichtbaar werd, laaide overal in Europa het nationale verzet op.

Ingeluid werden de Bevrijdingsoorlogen met de Conventie van Starogen (neutraliteitsverklaring van Pruisen tegenover Rusland) en de opstand van Pruisen tegen Napoleon. Pruisische patriotten dwongen de slechts met tegenzin handelende Frederik Willem III van Pruisen Frankrijk de oorlog te verklaren (27 maart 1813). Dit leidde tot de vorming van de vijfde Coalitie. Bij het Pruisisch-Russisch bondgenootschap (26 februari 1813) sloten zich Zweden (22 april), Engeland (15 juni) en Oostenrijk (27 juni - 1 augustus) aan.

Met de veldtocht in de lente van 1813 kon Napoleon nog enkele successen boeken. De veldtocht in de herfst, na de wapenstilstand van Poischwitz (4 juni - 20 juni), bracht echter met de Volkerenslag bij Leipzig (16-19.10.1813) de beslissende kentering ten gunste van de geallieerden. In een slag waarbij veel verliezen geleden werden, werd Napoleon I verslagen en moest hij zich uit Duitsland terugtrekken. Dit had het onmiddellijke opheffing van de tot dan toe trouw gebleven Napoleonbond tot gevolg.

Nadat Blucher bij Kaub de Rijn was overgestoken, volgde de opmars naar Parus. dat op 30.3.1814 werd ingenomen. Met tsaar Alexander I aan kop trokken de geallieerden op 31 maart 1814 in een indrukwekkende stoet Parijs binnen.

Napoleon I werd door het leger gedwongen af te treden en verkreeg Elba als vorstendom en gedwongen verblijfplaats.

De eerste Parijse Vrede (30 mei 1814), waardoor de in van de Bourbons onder Loedowijk XVIII hersteld werd, vormde een voorlopig einde van de Bevrijdingsoorlogen.

Met Napoleons vlucht uit Elba en zijn regering van de 100 dagen kwam er echter een nieuwe versie van de Bevrijdingsoorlogen, die pas in de slag bij Waterloo met de definitieve nederlaag van Napoleons I daadwerkelijk konden worden beëindigd.

Er volgden de Tweede Parijse Vrede (20 november 1815), de verbanning van Napoleon naar St. Helena en opnieuw het herstel van de monarchie van de Bourbons.

Exclusieve Partner van de Russische KvK in Nederland
Officiele Partner van de Russische KvK in Nederland
  AFORISME
Begrip is meestal een gemelijke vorm van domheid.
Harry Mulisch
tramp
tramp naar boven  tramp
Adverteren | Contactinformatie | Over Rusnet | Zoeken in het web


eXTReMe Tracker
 Rambler's Top100 © 2003-2012 RusNet
Gemaakt door NeoNet