To rent - Te huur - —даЄтс€ в аренду - in Bilthoven - De Bilt
Office and warehouse - Kantoor met magazijn - ќфис и склад
250 m2 - 5 km. from Center of Utrecht - 40 km. from Amsterdam - € 2.800, per month - near Head office of Rabobank
Tel. +31 30 228 56 56; e-mail: rus_net@rusnet.nl
VIP of Rusnet

RusNet

 www.rusnet.nl Russian versionEnglish version Agenda | Links | Russian CCI  

  Zondag, 09.12.2018
VIP Rubricator
www.rusnet.nl als startpagina makenToevoegen aan het geselecteerdeinfo@rusnet.nlZoeken in het web
tramp
VIP-Bedrijven
VIP van Rusnet
Rusnet Partners
Nieuws
Encyclopedie
Contact
Weet U, datЕ
 Weet U, datЕ
Februarirevolutie - Burgerlijk-liberale Februarirevolutie was in 1917...

  RusNet :: Encyclopedie :: B  

Berezovski Boris

PrintversiePrintversie

 
 A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   W   Y   Z 

Boris Berezovski, De Russische invloedrijke multimiljonair en tycoon.

De multimiljardair Berezovski (Het Amerikaanse blad 'Forbes' schatte Berezovski's totale vermogen onlangs op zes miljard gulden. Maar de vroegere wetenschapper voor de belasting over 1997 een bezit van amper een ton op te geven), die belangen heeft in onder andere oliemaatschappijen en de luchtvaartmaatschappij Aeroflot, wordt al jaren beschouwd als de "moderne Raspoetin" van het Kremlin.

Vanwege zijn vermeende nauwe banden met "De Familie" Jeltsin wordt 53-jarige Berezovski grote invloed toegedicht binnen de directe omgeving van president Boris Jeltsin, met name op diens jongste dochter Tatjana Djatsjenko.

In 1996 werd de herverkiezing van Jeltsin in feite gekocht door een verbond, met daarin onder anderen Berezovski en Goesinski. In ruil voor hun mediasteun aan Jeltsin kregen zij geld, invloed en tal van privileges. Maar dit ooit hechte blok van zakentycoons is inmiddels gebarsten.

Mediaoorlog in Rusland in 1997 over de privatisering van de telecom-gigant 'Svjazinvest' heeft in Rusland een agressieve mediaoorlog ontketend, waarbij zakenwereld en politiek elkaar over en weer beschuldigen van verraad en corruptie. Het blok van Russische bankiers, topindustrielen en mediabaronnen, dat in 1996 als één man achter de herverkiezing van president Boris Jeltsin stond, lijkt definitief gebroken.

De meeste kranten en tv-stations waren in handen van Vladimir Goesinski en Boris Berezovski.

Berezovksi, die in het 1997 jaar nog door Jeltsin werd verwijderd uit de Veiligheidsraad, zou de Kremlin-contacten vooral gebruiken om zijn zakenimperium (naast kranten en tv-stations, onder andere olie- en autohandel) verder uit te bouwen.

Tot verbijstering van de communistische oppositie is de Russische tycoon, Boris Berezovski, was in 1998 benoemd tot secretaris van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS). De toen 52-jarige multimiljardair en mediamagnaat moet de brokkelige alliantie, die bestaat uit twaalf voormalige Sovjetrepublieken, nieuw leven inblazen. Berezovski werd tijdens het overleg van de GOS-leden in Moskou eenstemmig benoemd. Als secretaris van het GOS, een verband waarvan de meeste van de voormalige Sovjetrepublieken deel uitmaken, had Berezovski een sleutelrol in de Moskouse politiek. De Kremlinleider vertelde verheugd te zijn weer met Berezovksi te kunnen werken.
"Een hoop mensen zullen kwaad worden als zij horen van de nieuwe betrekking van Berezovski, maar ik heb het uitsluitend om het werk gedaan", aldus Jeltsin. "Het is een levendige figuur."

Maar in 1999 heeft de Russische president Boris Jeltsin zijn secretaris van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS), Boris Berezovski, de laan uitgestuurd. Het ontslag komt op een moment dat Jeltsin opnieuw met een maagzweer in het ziekenhuis ligt en premier Jevgeni Primakov vakantie viert aan de Zwarte Zee.

Het ontslag van Berezovski, die in 1996 Jeltsin nog op de troon hielp, komt na dagen van een nieuwe keiharde oorlog in de Russische media. Het door Berezovski bestuurde dagblad "Nezavisimaja Gazeta" beschuldigde de eerste vice-premier Joeri Masljoekov van corruptie en nepotisme. De positie van de communist Masljoekov is cruciaal, omdat hij de steunpilaar is van het door communisten gedomineerde Russische Lagerhuis, de Doema. De indirecte aanval op de regering Primakov komt enkele weken nadat justitie invallen heeft gedaan bij bedrijven van Berezovski, op verdenking dat hij de familie Jeltsin heeft afgeluisterd.

De superrijke Berezovski was al eerder de wacht aangezegd door de Russische president Boris Jeltsin, een oud-bondgenoot met wie hij verwikkeld raakte in een duistere machtsstrijd. Als gevolg was Berezovski door justitie in Moskou op de korrel genomen. Er was zelfs sprake van dat Berezovski bezig was asiel te zoeken in buurland Oekraine.

Cynisch genoeg is ook de man die hem zou moeten vervolgen, procureur-generaal Joeri Skoeratov, was ook door Jeltsin aan de kant gezet. Van Skoeratov werden beelden getoond op tv, waarbij hij in weer was met twee "call girls". Skoeratov, op zijn beurt, was toen al weken bezig een omvangrijk corruptieschandaal in de boezem van het Kremlin te onthullen.

Exclusieve Partner van de Russische KvK in Nederland
Officiele Partner van de Russische KvK in Nederland
  AFORISME
Berouw is het dessert van het genieten.
W.Reichert
tramp
tramp naar boven  tramp
Adverteren | Contactinformatie | Over Rusnet | Zoeken in het web


eXTReMe Tracker
яндекс цитировани€ Rambler's Top100 © 2003-2012 RusNet
Gemaakt door NeoNet