De Nederlands informatief & consulting center
Print versie. Published on site Rusnet.NL 28 augustus 2003
Originalul: http://www.rusnet.nl/nl/encyclo/a/adm_eenheden.shtml

Encyclopedie :: A :: Administratieve eenheden

 A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   W   Y   Z 

Rusland is opgedeeld in 89 administratieve eenheden, ook wel subjecten van de federatie genoemd. Als men het over de regio's heeft, wordt doorgaans verwezen naar een indeling in twaalf grotere regio's die meerdere republieken en oblasten (een soort districten) omvatten.
In mei van dit jaar heeft president Vladimir Poetin een nieuwe bestuurslaag in het leven geroepen en de Russische Federatie onderverdeeld in zeven districten.

Belangrijkste doel hiervan is de federale greep op de regio's te verstevigen, op het gebied van belastingen en de uitvoering van presidentiŽle decreten. Zo moet de eenheid van de staat worden bevorderd en disintegratie worden tegengegaan. Al sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie is er een soort machtsstrijd gaande tussen de centrale overheid en de regio's. Sommige republieken varen een eigen koers en doen wetgeving uitgaan die eigenlijk in strijd is met de federale wetgeving.

De nieuwe bestuurslaag van Poetin moet dit tegengaan maar heeft ook economische consequenties. Door middel van nieuwe belastingwetgeving wil de overheid de economische ongelijkheid tussen de regio's nivelleren.
De meer welvaren regio's vrezen dat een groter deel van regionale inkomsten naar het federale budget zal gaan.

Tevens wordt gesproken over maatregelen die beperkingen opleggen aan regio's om belastingvoordelen aan (buitenlandse) inveseerders toe te kennen. Aan de ene kant kan dit betekenen dat het investeringsklimaat voor sommige gebieden minder aantrekkelijk wordt, aan de andere kant kan door gelijktrekking van regelgeving ook juist de transparantie toenemen.