De Nederlands informatief & consulting center
Print versie. Published on site Rusnet.NL 28 augustus 2003
Originalul: http://www.rusnet.nl/nl/encyclo/a/aan_invest.shtml

Encyclopedie :: A :: Aantrekkingskracht voor Investeringen

 A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   W   Y   Z 

Feit is dat er een wisselwerking bestaat tussen de economische prestaties van een regio en de aantrekkingskracht om er te investeren. Met name de stad Moskou heeft veel buitenlandse investeringen weten aan te trekken in de jaren negentig. In de jaren '95-'97 ging de helft van alle buitenlandse investeringen naar Moskou.

In 1998 en 1999 was er echter een trend waarneembaar van meer regionale spreiding van investeringen, zo blijkt uit gegevens van Goskomstat (de Russische variant van het CBS) die in september 2000 zijn uitgekomen. Vůůr de crisis van 1998 was Moskou het onbetwiste middelpunt van buitenlandse investeringen, samen met een aantal regio's die rijk zijn aan grondstoffen. Na de crisis is een aantal andere regio's gaan profiteren van investeringen in lokale productie.

Deze werd gestimuleerd door een toegenomen vraag naar Russische producten, als vervanging voor de (te) duur geworden importproducten. Productie- en distributiecentra verschenen dientengevolge ook buiten Moskou. Naar verwachting zal deze trend aanhouden en zullen steden als Samara, Novgorod en St. Petersburg een groei zien in zowel directe investeringen als het aantal bedrijven met buitenlands kapitaal.

De regio's ten oosten van de Oeral blijven achter, met uitzondering van de gebieden waar olie en gas wordt gewonnen. Zo ontving West-SiberiŽ in het eerste kwartaal van 2000 23 procent van alle buitenlandse investeringen, die echter wel geconcentreerd zijn in een relatief klein aantal oblasten.