To rent - Te huur - - in Bilthoven - De Bilt
Office and warehouse - Kantoor met magazijn -
250 m2 - 5 km. from Center of Utrecht - 40 km. from Amsterdam - € 2.800, per month - near Head office of Rabobank
Tel. +31 30 228 56 56; e-mail: rus_net@rusnet.nl
VIP of Rusnet

RusNet

 www.rusnet.nl Russian versionEnglish version Agenda | Links | Russian CCI  

  Maandag, 29.11.2021
VIP Rubricator
www.rusnet.nl als startpagina makenToevoegen aan het geselecteerdeinfo@rusnet.nlZoeken in het web
tramp
VIP-Bedrijven
VIP van Rusnet
Rusnet Partners
Nieuws
Encyclopedie
Contact
Weet U, dat
 Weet U, dat
Alexander Nevski was grootvorst en zoon van vorst Jaroslav van Novgorod.

  RusNet :: Encyclopedie :: A  

Antisemitisme

PrintversiePrintversie

 
 A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   W   Y   Z 

Antisemitisme en groei van het antisemitisme in Rusland.

Antisemitisme is de verzamelnaam voor de vijandschap tegenover joden; ze had meestal een religieuze, racistische of nationale grond en had als doel de joden uit het openbaarleven, uit bepaalde beroepstakken of uit het land te verdrijven. De vervolging van goed en bloed kende haar hoogtepunt in de vernietiging van miljoenen Europese joden in nationaal-socialistische concentratiekampen.

Het antisemitisme ontwikkelde zich in de Nieuwe Tijd uit de aloude christelijke vijandelijkheid ten opzichte van de joden. Aanvankelijk bestond het uit de religieuze, politieke en economische uitsluiting van joden op grond van hun etnische afkomst. In de XIX-de eeuw ontwikkelde het racisme de theorie van een eigen joods ras zodat het antisemitisme in toenemende mate racistisch werd. Zowel het anti-judaïsme als het antisemitisme leidden in de loop van de geschiedenis steeds weer tot gewelddadige buitensporigheden ( pogroms) tegen joden.

In de Middeleeuwen werden in groten getale joden tijdens de kruistochten op de weg naar Jeruzalem - vooral op Duitse bodem - vermoord, in de XIV-de eeuw zijn het de vervolgingen na de pestrampen die ontelbare joden het leven kostten. In de Nieuwe Tijd werden joden onder bepaalde voorwaarden (bijv. als hof- en beschermjoden) geduld, maar ze waren in heel Europa onderworpen aan discriminerende wetten. De uit de Verlichting resulterende emancipatie verbeterde de situatie van de joden aanzienlijk, en ze werden voor het eerst in bepaalde beroepstakken toegelaten, wat echter tot nieuwe vijandschap leidde.

In het nationaal-socialistische Duitsland , onder leiding van Hitler, leidde het antisemitisme tot planmatige en systematische uitroeiing van de joodse bevolking in concentratiekampen. Ook de ontkenning en de bagatellisering van de systematische vernietiging van Europese joden in de nationaal-socialistische concentratiekampen (Auschwitz - leugen) werd steeds meer door extreemrechts in Duitsland (en het buitenland) gepropageerd, zodat door de verandering van 130 van het Duitse SWB de verspreiding van de Auschwitz - leugen als volksopruierij strafbaar gesteld werd (gevangenisstraf tot 5 jaargeldstraf).

Het antisemitisme in Rusland heeft de diepe wortels en sinds 1881 vinden er zelfs officiële pogroms plaats. Nadat tijdens een bomaanslag, ditmaal een dodelijke overval op Alexander II, Russische tsaar om het leven gekomen was, waren verantwoordelijk ervoor de Joden gehouden werden in plaats van de radicale "Narodniki", die deze aanslag pleegden. Het is dan ook niet opmerkelijk dat na de aanslag op Alexander II een opleving van "pogroms" begon, die door de autoriteiten van Oost-Europa stilzwijgend werden geaccepteerd en soms zelf actief ondersteund werden. In de Russische pogroms opkomende antisemitisme werd als het geboorte-uur van het zionisme gezien.

Het antisemitisme in de USSR, dat niet noodzakelijk met het bestaan van een joodse minderheid in een maatschappij (bijv. antisemitisme in Aziatische landen) verbonden moet zijn, stak in de landen van de voormalige USSR vanaf het midden van de jaren 40 en in de jaren '70-80 in sterkere mate de kop op in de vorm van antisemitische uitlatingen en overvallen. In het begin van de jaren '90 namen de antisemitische aanvallen op joodse instellingen en plaatsen toe (gedenkplaatsen in (de plaats van) concentratiekampen, synagogen en, joodse kerkhoven).

Op dit moment, terwijl het economische raderwerk knarst, is Rusland al dagen verwikkeld in een antisemietenrel, die weleens het begin kan zijn van een splitsing binnen de communistische gelederen.

Het aantal joden dat vertrekt uit Rusland met bestemming Israël is vorig jaar meer dan verdubbeld. Dat komt door een toenemend anti-semitisme in Rusland en de nasleep van de financiële ineenstorting van augustus 1998, zei een joodse organisatie. De Russische afdeling van het Joods Agentschap maakte zaterdag bekend dat er in 1999 bijna 30.000 Russische joden naar Israël waren geëmigreerd. Het jaar daarvoor waren dat er nog maar ruim 13.000.

Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 vertrokken honderdduizenden joden naar Israël en de VS. Geschat wordt dat er nu nog tussen de anderhalf en twee miljoen joden in Rusland zijn. Dat aantal kan hoger zijn omdat niet bekend is hoeveel joden hun afkomst geheim houden om discriminatie te vermijden

"Jullie hebben het land geruïneerd; wacht maar tot de woede van het volk over jullie heen komt!", fulmineerde het communistische parlementslid Albert Makasjov, in november 1998 nog tegen een Russische tv-journalist.

Deze had hem gevraagd waarom Makasjov , een reserve-generaal die in 1993 aan het hoofd stond van de parlementaire revolte tegen president Boris Jeltsin, eerder in het Italiaanse blad La Stampa had gepleit voor het instellen van een quotum voor joden in overheidsfuncties.

Toen Makasjov de verbijsterde Lobkov begon uit te schelden, en deze zei dat hij geen jood was, ging Makasjov verder: "Wat jij geen jood? Jij bent erger dan de ergste zyd".

Tirade

De scheldwoorden 'jevrej' en 'zyd' liggen de communist Makasjov in de mond bestorven. Niet alleen hem: men hoeft in Moskou maar in een taxi te stappen, en de kans is groot dat er een ongevraagde tirade volgt tegen de joden die het Russische moederland uitzuigen en te gronde richten.

Tsjoebais, Nemtsov, Zjirinovski, Javlinski, Berezovski, Abromovitsj, Goesinski en veel andere machtige zakenlieden, politici en bankiers in Rusland zijn jood. Veel Russen zijn daarbij latent antisemiet, een sluimerende haat die manifester wordt met de dagelijks verslechterende economie. Maar de jodenhaat die Makasjov in 1998 aan de dag legde riep een golf van verontwaardiging; zelfs in het traditioneel joden-onvriendelijke Rusland en zelfs tussen zijn communistische partijgenoten.

Nadat Makasjov in het blad Zavtra (Morgen) de joden had gekwalificeerd als "bloedzuigers", beschuldigde hij hen ervan de huidige economische problemen te hebben veroorzaakt. Hij riep zijn mede-patriotten op hen in de gevangenis te gooien en zelfs te doden.

De Russische media wierpen zich gretig op de affaire. Vooral ook op de communistische fractie in het lagerhuis (de Doema) die weigerde de uitlatingen van Makasjov publiekelijk te veroordelen.

"Makasjov kan per definitie geen antisemiet zijn", verdedigde communistenleider Gennadi Zjoeganov zich. "Hij heeft jarenlang gediend in het multi-etnische Sovjet-leger; de marxistische-leninistische ideologie, waarmee hij is opgegroeid, verwerpt alle etnische, raciale of religieuze haat."

Verbod

Het verweer was niet alleen bizar; het vormde voor een aantal hervormingsgezinde politici aanleiding om op te roepen tot een algeheel verbod van de Communistische Partij. "De fascistische ideologie is over de hele wereld verboden. Als Rusland een democratie wil blijven, dan moet het de Communistische Partij in de ban doen", bepleitte oud-premier Jegor Gajdar.

Zjoeganov lijkt zich lelijk te hebben vergist door niet openlijk afstand te nemen van Makasjov en zijn mede-antisemieten. Zowel president Jeltsin, de patriarch van de Russische-Orthodoxe Kerk, Aleksej II als de presidentskandidaten Aleksandr Lebed en Joeri Loezjkov hebben opgeroepen om Makasjov te vervolgen.

Het Openbaar Ministerie in Moskou voegde de daad bij het woord en kondigde een onderzoek naar strafrechtelijke vervolging aan.

"Een splitsing binnen de partij is onvermijdelijk geworden", voorspelt politiek analist Andrej Piontkovski.
"Er is niet één Communistische Partij, er bestaan verschillende. Zjoeganov wil de leider zijn van allemaal, maar dat kan nu eenmaal niet."

Exclusieve Partner van de Russische KvK in Nederland
Officiele Partner van de Russische KvK in Nederland
  AFORISME
Begrip is meestal een gemelijke vorm van domheid.
Harry Mulisch
tramp
tramp naar boven  tramp
Adverteren | Contactinformatie | Over Rusnet | Zoeken in het web


eXTReMe Tracker
 Rambler's Top100 © 2003-2012 RusNet
Gemaakt door NeoNet