To rent - Te huur - - in Bilthoven - De Bilt
Office and warehouse - Kantoor met magazijn -
250 m2 - 5 km. from Center of Utrecht - 40 km. from Amsterdam - € 2.800, per month - near Head office of Rabobank
Tel. +31 30 228 56 56; e-mail: rus_net@rusnet.nl
VIP of Rusnet

RusNet

 www.rusnet.nl Russian versionEnglish version Agenda | Links | Russian CCI  

  Donderdag, 16.08.2018
VIP Rubricator
www.rusnet.nl als startpagina makenToevoegen aan het geselecteerdeinfo@rusnet.nlZoeken in het web
tramp
VIP-Bedrijven
VIP van Rusnet
Rusnet Partners
Nieuws
Encyclopedie
Contact
Weet U, dat
 Weet U, dat
Wij hebben een elektronische encyclopedie over Rusland...

  RusNet :: Encyclopedie :: A  

Alliantie, Heilige Alliantie

PrintversiePrintversie

 
 A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   W   Y   Z 

In de Heilige Alliantie van 26 september 1815 verbonden zich op initiatief van Russische Tsaar Alexander I , Oostenrijk en Pruisen tot een, op christelijke waarden gebaseerd bondgenootschap, dat in het Europa, na de afsluiting van het Weense Congres (1814-1815) voor harmonie en vrede tussen de verschillende mogendheden in Europa wilde zorgen. Door de Heilige Alliantie moest verhinderd worden, dat een tweede Europese Napoleon Europa opnieuw in een oorlog en revolutie trok. In deze zin volgde men een politiek van evenwicht van de machten.

Het conservatieve monarchische bondgenootschap zag zich tevens door een Goddelijke genade tot heerschappij gerechtvaardigd, in naam en onder verantwoordelijkheid van het christelijke geloof, overal in te grijpen, waar national-liberale en revolutionaire gezinde krachten de restauratieve orde van het systeem van Metternich dreigden te verstoren.

Tot aan de paus, de Turkse Sultan en de Engelse prins-regenten, die hun sympathie betuigden, sloten gelijke Europese mogendheden zich bij deze alliantie aan.

Tot een inmenging in de Latijns-Amerikaanse onafhankelijkheidsbeweging (1810-24) kwam het niet door de Amerikaanse president James Monroe uitgesproken Monroe-doctrine (1823), waarin hij zich tegen de Europese inmenging op de Amerikaanse gebieden verweerde.

In de discussie over de Griekse onafhankelijkheid scheidde de wegen: terwijl Klemens Wenzel Metternich de opstand als revolutionair veroordeelde en voor een interventie van Turkse zijde, geheel in de zin van de Heilige Alliantie was.

Nikolaus I van Rusland was voor de ondersteuning van de Grieken via Engelse hulp, wegens zijn persoonlijke vijandschap tegen de Turken en zijn expansiewens op de Balkan.

Er werden wel pogingen gedaan, na deze breuk de Heilige Alliantie nog te herstellen, maar dit kwam niet meer tot stand. Dit kwam tot uitdrukking in de Krimoorlog (1853-56), waar Russische en Oostenrijkse belangen onverzoenbaar tegenover elkaar stonden.

Exclusieve Partner van de Russische KvK in Nederland
Officiele Partner van de Russische KvK in Nederland
  AFORISME
Begrip is meestal een gemelijke vorm van domheid.
Harry Mulisch
tramp
tramp naar boven  tramp
Adverteren | Contactinformatie | Over Rusnet | Zoeken in het web


eXTReMe Tracker
 Rambler's Top100 © 2003-2012 RusNet
Gemaakt door NeoNet